El Govern vol impulsar un pla d’ajuts dels quals es puguin beneficiar empreses vinculades al sector turístic per modernitzar-se o encetar noves vies innovadores de negoci.
Aquesta ha de ser una de les principals novetats del pla d’accions i objectius per al 2010 que s’està ultimant i que el ministre d’Economia, Pere López, va exposar ahir als cònsols de sis de les set parròquies, que van poder fer també aportacions. Des de l’executiu s’hauria negociat ja amb l’Associació de Bancs (ABA) l’establiment d’una línia de crèdits tous la dotació de la qual, almenys durant l’actual exercici, ascendiria a uns dotze milions d’euros.
La proposta estaria inicialment destinada a comerços però encara hi hauria paràmetres a definir, segons va explicar després de la reunió la cònsol menor de Canillo i representant dels comuns a Andorra Turisme, Mònica Bonell. Durant la trobada, alguns dels mandataris parroquials van exposar la necessitat que també es poguessin beneficiar d’aquesta iniciativa els hotels. “És important que es tingui en compte que n’hi ha molts de familiars i petits que no poden entrar en el mateix joc de les grans cadenes”, va indicar Bonell.
En una línia similar es va expressar Josep Maria Camp. El cònsol massanenc va ser, justament, un dels defensors a la reunió de la petició d’ampliar la línia d’ajuts a aquests establiments. “Cal estudiar com es pot ajudar els hotels que ho necessiten i pensem que també poden entrar dins del programa”, va apuntar el mandatari comunal, que va remarcar que “hi ha molts que s’han quedat antics o desfasats, que els costa poder fer les reformes i entenc que cal fer un esforç per donar-los suport”.
Satisfacció a la capital
La iniciativa, que encara ha d’acabar de definir exactament els requisits que es demanarien a les empreses interessades a acollir-s’hi, també va agradar al cònsol menor d’Andorra la Vella, Josep Vila. “És el que reinvidicàvem, una proposta molt interessant, a treballar i de la qual la parròquia es pot beneficiar molt”, va apuntar el representant de la capital a la reunió, que va remarcar que “en el nostre cas ens preocupa especialment el comerç”. Com a mostra, va expressar la “satisfacció” pel fet que “inicialment hi havia un increment en la promoció del turisme d’esquí en detriment del comerç i ara s’ha recuperat”. Vila va apuntar que el programa de crèdits tous també podria permetre que “un o més empresaris fessin la demanda per a un projecte comú, com pot ser l’embelliment d’una zona”. Al seu entendre, això “pot ajudar barris com, per exemple, el nostre nucli antic”.
Implicació comunal
A la sortida de la reunió, el ministre d’Economia va qualificar com a “positiva” la trobada, ja que “moltes de les línies de les actuacions són compartides”. Pere López va donar molta importància a la implicació dels comuns en la promoció turística conjunta que, al seu parer, “ha de reforçar-se i arribar també al sector privat per trobar fórmules conjuntes”.
El polític massanenc va voler restar importància a l’absència en la trobada del cònsol de Sant Julià, Josep Pintat. López va recordar que “aquest comú participa activament en la taula de turisme i continuarà fent la seva aportació econòmica”, i va indicar que “el problema es refereix a un altre àmbit, que és si els ministres hem o no d’assistir a les reunions de cònsols”.
RETRETS ALS ACORDS AMB ANGLATERRA
En declaracions a AD Ràdio, el cònsol de Sant Julià, Josep Pintat, va mostrar-se disconforme amb els acords que el Govern vol negociar amb operadors britànics per portar turistes de les illes. “No comparteixo aquesta fórmula perquè et deixa a les mans de les empreses. Potser s’han de buscar altres mercats per no estar captius”, va indicar.
El mandatari comunal va tornar a justificar l’absència a la reunió amb López per les “formes” i va recordar que “al pressupost hi ha reservada la partida per a Andorra Turisme”. Tot i això, va advertir que “els diners estan previstos, però cal analitzar els programes als quals es destinaran, i si no els entenem no hi entrarem”.