Micallef demana la ratificació de la carta d’autonomia local

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, es va reunir ahir amb el president en exercici del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, Ian Micallef, que es va desplaçar al Principat acompanyat de Jean- Philippe Bozouls, secretari executiu de la Cambra de Poders Locals del Consell d’Europa.

Micallef va aprofitar la trobada per demanar que el Principat subscrigui la Carta Europea d’Autonomia Local, que ha estat ratificada per tots els estats membres del Consell d’Europa a excepció del Principat de Mònaco, la República de San Marino i Andorra. Micallef va començar al Principat la seva ronda de visites als tres petits estats i ha de presentar un informe al Consell d’Europa el 16 de març.

La Carta Europea d’Autonomia Local és el primer text internacional que recull els principis de base de l’autonomia local i garanteix els drets de les col· lectivitats i dels seus electes. Va ser adoptada pel Consell d’Europa el 1985 i afirma el rol de les col·lectivitats locals com un primer nivell de democràcia, i ha esdevingut un tractat de referència en aquest àmbit. Actualment ha estat ratificada per 44 dels 47 membres del Consell d’Europa. El Congrés de Poders Locals i Regionals vetlla per l’aplicació de la Carta i per garantir el respecte als seus principis.

Alhora, la Carta estableix els principis relatius a la protecció dels límits territorials de les col·lectivitats locals, les estructures administratives i els mitjans administratius que les col·lectivitats han de definir per dur a terme les seves missions. També recull les condicions de l’exercici de les seves responsabilitats en l’àmbit local, el control administratiu de les activitats de les col·lectivitats, els recursos financers i la protecció jurídica de l’autonomia local.

Segons va informar el Govern en un comunicat, Micallef va felicitar Andorra pel seu nivell de democràcia local i per aquest motiu va expressar que li agradaria que Andorra formés part d’aquesta família d’estats de la Carta Europea d’Autonomia Local. En aquest sentit, va oferir la seva assistència tècnica. Espot i Micallef van acordar mantenir el contacte i s’espera que el país pugui ratificar la Carta ben aviat.

pdf3.jpg