El Govern descarta un nou intent de pacte d’Estat després de constatar un altre fracàs

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va sortir ahir a la palestra per anunciar el que ja se sabia: que les negociacions per arribar a un «acord polític nacional» han fracassat.

Durant la reunió que va mantenir dilluns al matí amb el cap de l’oposició, Joan Gabriel, aquest li va fer saber que el seu grup no l’autoritzava a abstenir-se en el debat dels pressupostos.

Així, després d’aquest segon fracàs per obtenir el suport parlamentari necessari, Bartumeu renuncia a tornar-ho a intentar –i per tant, també a arribar a un acord per fer prosperar el projecte de llei dels pressupostos– i va assegurar que a partir d’avui centrarà els esforços en tres eixos: fer avançar les lleis de tributació directa per tenir-les aprovades a finals d’any i així donar compliment a les «obligacions internacionals» i poder començar les negociacions dels convenis que evitin la doble imposició; enllestir diverses iniciatives per reactivar l’economia, que van des de «millorar les possibilitats creditícies de les empreses fins a mesures per reactivar el consum» i que es presentaran d’aquí a «15 dies o tres setmanes», i el rellançament de les relacions amb la Unió Europea, «en la línia ja anunciada» durant la campanya electoral dels socialdemòcrates i en el discurs d’investidura.

De totes maneres, el cap de Govern manté la porta oberta del diàleg en les diferents iniciatives que presentin, «i si hi pot haver acord en qüestions pressupostàries, no ens abstindrem». Així, va comentar que el president del grup parlamentari reformista està disposat a treballar en la reforma tributària i les lleis, ja a tràmit parlamentari, que han de reformar l’INAF. Però pel que fa als pressupostos, de moment l’Executiu resta a l’espera de com evoluciona el tràmit parlamentari i el debat abans de parlar de treballar amb dotzenes parts, que és l’escenari que es perfila com a més probable.

Malgrat aquest fet, Bartumeu es manté ferm en el seu posicionament en relació a l’avançament de la convocatòria d’eleccions: «Seria una absoluta irresponsabilitat tornar a convocar eleccions aquest any». Primer cal acabar la reforma tributària, començar a negociar els convenis que evitin la doble imposició, com a mínim amb França, Espanya i Portugal, i presentar una proposta d’acostament a la Unió Europea durant aquest primer semestre. I si s’aconsegueix tot això, «haurem fet bona feina». «Si no, no tindrem credibilitat», va comentar Bartumeu. Així, no veu la necessitat d’avançar els comicis, si no és que no hi ha una altra possibilitat, com es podria donar al gener del 2011 si no hi ha acord per aprovar els pressupostos i enguany s’ha de treballar amb dotzenes parts.

Tot i aquesta determinació, Bartumeu va lamentar que s’hagués rebutjat la proposta d’acord polític nacional o pacte d’Estat, ja que era «oberta», hi havia la possibilitat d’ampliar-la i «abocava a constituir un govern d’unitat nacional o un de coalició». De la mateixa manera, el cap de Govern es va mostrar «desorientat» pels canvis d’opinió o d’estratègia de Coalició Reformista. Així, va comentar que les negociacions s’havien de fer amb qui tingui capacitat per fer-ho i, en relació a Gabriel, va comentar que «qui feia propostes no tenia marge d’autonomia suficient per mantenir-les».

Cartera de Turisme

Bartumeu exposarà avui al Consell de Ministres la seva reflexió sobre la reestructuració del gabinet executiu, que ja té força madurada. Malgrat això, no va voler explicitar si la cartera de Turisme tindria forma de ministeri o de secretaria d’Estat. Al seu entendre és indiferent una forma o altra mentre es compleixin els objectius, però entén que per la majoria de la ciutadania «el títol bo és el de ministre», i a vegades «tampoc es pot lluitar contra el convenciment social».

pdf3.jpg