Educació homologa les titulacions superiors a les del marc europeu

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Febrer de 2010

El Govern va anunciar ahir l’aprovació d’una nova legislació en matèria d’ensenyament universitari. Concretament, ha creat el Marc Andorrà de Titulacions d’Ensenyament Superior (Mates), un instrument que té com a objectiu aconseguir millorar el reconeixement internacional dels títols estatals andorrans. Per realitzar-ho, el Mates estableix la classificació de les titulacions andorranes amb relació a la dels altres països adherits a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).

El nou marc de titulacions respon al compromís internacional del Govern de transparència i d’integració dins de l’EEES. L’espai és compatible amb el model global del Marc Europeu de Qualificacions d’Ensenyament Superior, i s’ha dissenyat en consens amb diversos actors econòmics, socials i acadèmics, així com sota la supervisió de dos experts europeus. D’altra banda, la creació del Mates permetrà informar la societat i, en particular, els estudiants, sobre quines són les exigències d’aprenentatge de cada nivell d’estudis existents. El marc també especifica les competències professionals i acadèmiques que sanciona cada titulació, i que permetrà d’aquesta manera una millor adequació al mercat laboral.

A més, i pensant en el procés de Bolonya, el Mates oferirà un marc de referència pràctic en el qual la universitat pugui basar el disseny dels nous plans d’estudis adaptats a aquest nou marc de l’ensenyament que ha de permetre homologar al màxim l’ensenyament europeu. Per tant, continua els esforços cooperatius dels darrers anys dins l’EEES, orientats cap a garantir que les titulacions, els coneixements i les capacitats adquirides en qualsevol dels 46 estats membres del procés siguin reconegudes i validades en qualsevol altre Estat membre. D’aquesta manera, s’ha de millorar la inserció laboral a escala internacional. Tot a partir del nou Pla Bolonya, creat durant la declaració de Sorbona de 1998 i reafirmat a la pròpia ciutat de Bolonya un any després. Andorra va adherir-s’hi l’any 2003.

MÉS MOBILITAT A L’ESTRANGER

Mantenint aquesta idea d’unificar ensenyaments, la legislació del Mates també facilitarà la mobilitat dels estudiants de diferents sistemes d’ensenyament superior andorrans a la resta de països de l’EEES, ja que s’estableix una comparació homologada que els permetrà una millor adequació al seu nivell d’estudis. Per exemple, un estudiant d’Andorra que hagi obtingut un bàtxelor i vulgui seguir estudis a Dinamarca, serà considerat, a efectes acadèmics, com un estudiant danès que hagi obtingut un bàtxelor al seu país.

Per aconseguir aquesta garantia de reconeixement mutu, els 46 països de l’EEES van decidir l’any 2005 crear marcs nacionals de qualificacions d’ensenyament superior que donessin transparència a l’organització dels sistemes d’ensenyament superior de cada país. En el cas andorrà, aquest marc va ser aprovat oficialment ahir.

pdf3.jpg