El Govern preveu recaptar fins a 75 milions d’euros nets anuals en concepte d’aplicar l’IVA del 5% que entrarà a tràmit al Consell General la primavera vinent.
Aquesta és la quantitat resultant després d’aplicar totes les deduccions previstes i sense tenir en compte la resta d’impostos especials que sobreviuran a la implantació del tribut general indirecte. La memòria econòmica sobre l’IVA que l’Executiu va fer arribar als grups parlamentaris i a la qual aquest rotatiu ha tingut accés conclou que l’aplicació del nou impost no es traduirà en un augment del preu de la majoria de productes i serveis ja gravats actualment amb altres impostos indirectes.
Les previsions que figuren a la memòria econòmica del Govern, calculades en base a la realitat del 2008, preveuen una recaptació neta –un cop aplicades totes deduccions– d’entre 120 milions i 140 milions d’euros anuals. Tot plegat depèn de les exempcions que estiguin finalment previstes a la llei. Aquestes són les xifres resultants un cop aplicades les diferents deduccions que preveurà l’impost. Entre aquestes deduccions tenen un paper fonamental els béns d’equipament i d’inversió. Amb tot, el pes relatiu de les deduccions al Principat és més baix que en d’altres països, ja que els béns d’equipament i d’inversió tenen poc pes en una economia bàsicament comercial.
D’altra banda, els estudis econòmics també determinen que més de la meitat –entre 75 i 65 milions– de la recaptació tindria com a origen la producció interna, és a dir, el valor afegit generat dins del territori del Principat. Una mica menys de la meitat –entre 65 i 55 milions– procedirien de l’IVA aplicat a les importacions.
La memòria econòmica també arriba a la conclusió que la introducció de l’IVA no es traduirà en un augment del preu dels productes i serveis que actualment ja queden gravats per altres impostos indirectes. Sí que es contempla que, en alguns casos, es vegin reduïts els valors dels marges comercials.
INTERÈS PÚBLIC, ECONÒMIC I TÈCNIC
L’estudi econòmic que acompanyarà el Projecte de Llei de l’IVA preveu un catàleg d’exempcions per determinar quines circumstàncies no quedaran subjectes a l’impost. L’estudi divideix les exempcions en tres classes: les exempcions per interès públic, les exempcions per interès econòmic i les exempcions per motius tècnics.
En la primera categoria s’hi inclouen els serveis que presta l’Administració, sempre que no siguin activitats empresarials; els serveis d’ensenyament en la seva vessant pública; els serveis sanitaris; els serveis d’assistència social i els serveis culturals i esportius efectuats per associacions sense ànim de lucre.
Les exempcions per interès econòmic inclouen aquells serveis financers que no tributen als països de l’entorn, els serveis d’arrendament d’habitatges i els serveis de la comunitat i serveis domèstics contractats directament a les llars considerats com a consumidors finals. En darrer lloc, les exempcions per motius tècnics afectaran els serveis postals públics i les activitats relacionades amb els jocs d’atzar, incloses les ja gravades per la Llei del joc del bingo de 1996.