L’assistència lletrada des de l’inici centra la reunió d’advocats i Govern

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Gener de 2010

El Col.legi d’Advocats confia que aquest any es podrà donar compliment a una de les demandes històriques del col.lectiu: l’assistència lletrada des del moment de la detenció per part de la Policia.

Aquesta és una de les conclusions de la reunió que el col.legi va mantenir ahir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, per tractar també de la futura llei de la carrera judicial i l’elaboració del codi de procediment civil. Tot i que des de l’Executiu no es va informar de cap acord en ferm, el Col.legi d’Advocats sí que va constatar la voluntat de tirar endavant aquestes qüestions per part del Govern.

El recentment reelegit degà del Col.legi d’Advocats, Jean-Marie Rascagneres, va assistir a la reunió acompanyat de Sophie Belloch i Antoni López, també revalidats com a membres de la junta directiva de l’entitat. L’objectiu de la trobada amb Bartumeu era exposar les propostes del col.lectiu d’advocats i Rascagneres es va mostrar convençut que l’assistència lletrada des del moment de la detenció, i amb l’objectiu que l’advocat pugui ser present al primer interrogatori, es podrà concretar aquest any mateix.

El degà del Col.legi d’Advocats va assenyalar que ja hi ha hagut alguns defensors que han sol.licitat la nul.litat dels judicis que afecten els seus representats, precisament pel fet que no van disposar d’aquesta assistència des d’un primer moment. De fet, hi ha jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg que fixa aquest requisit i Rascagneres va ser prou contundent: “Vull que el meu país estigui a l’altura de la majoria d’Europa pel que fa a les garanties processals”.

GUÀRDIES

Rascagneres va reiterar que els lletrats del Col.legi estarien disposats a fer torns de guàrdia de 24 hores mentre no s’aprova la modificació del Codi Penal que ha de fixar l’assistència des de la detenció. En aquest sentit, Rascagneres va dir que “no hi hauria d’haver problemes per ampliar garanties, tal com es va fer l’any 1993, tot i que encara no es disposi de la modificació”.

Un altre dels aspectes clau per al Col.legi d’Advocats és l’aprovació d’una llei de la carrera judicial. Referent a aquest tema, el mateix degà del col.legi espera que el projecte de llei estigui enllestit aquest any. La llei afectaria magistrats i advocats i serviria, entre d’altres, per establir l’obligatorietat d’una formació inicial en Dret andorrà i una formació continuada: “Els advocats hem d’estar al dia forçosament i cal aquesta formació”, va assegurar Rascagneres.

Finalment, en la reunió es va parlar de la redacció del codi de procediment civil. En aquest cas, el degà considera que el procés serà més llarg, ja que “cal la participació de persones expertes, catedràtics de Dret processal, per tal de tenir un text eficient i adaptat a la realitat del país”.

pdf3.jpg