Bartumeu, satisfet si la legislatura conclou amb la reforma fiscal

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 29 de Gener de 2010

Fer de la necessitat virtut, de la debilitat fortalesa. Aquest deu ser l’esperit amb què el Govern socialdemòcrata encara la proposta de pacte dels reformistes: una proposta circumscrita a les reformes econòmiques més inajornables i limitada amb un horitzó temporal que fa pràcticament inevitables les eleccions anticipades. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer ahir una lectura “en positiu” de l’entesa que s’albira entre el PS i CR i va assegurar que es dóna per satisfet si la legislatura conclou, encara que abans d’hora, amb les reformes econòmiques fetes.

Després de les reunions que va mantenir ahir al matí amb el Consell de Ministres i amb el Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Bartumeu es va reafirmar en la posició amb què va sortir de la reunió de líders polítics de dimecres al vespre. “L’escenari no és de catàstrofe. Hi ha hagut un aclariment de posicions de l’arc parlamentari i hi ha una solució: fer les reformes que el país necessita i redreçar la situació”, va afirmar el cap de Govern.

Bartumeu va presentar el principi d’acord entre el PS i CR com la “lògica conclusió del que socialdemòcrates i reformistes van votar al setembre: la Llei d’intercanvi d’informació”. Ara, segons el cap de Govern, el pas necessari i inel.ludible és la reforma i homologació tributària que permeti establir els convenis per aixecar la doble imposició. Tot plegat s’inscriu en el que Bartumeu va definir com la “refundació del model econòmic”. Si la legislatura se salda amb aquest balanç, encara que no s’esgotin els quatre anys, “tots els membres del Govern i del Consell General ens podríem donar per satisfets”, va opinar Bartumeu.

EL TEMPS PER FER LES REFORMES A
hores d’ara gairebé tothom dóna per fet que aquesta legislatura no arribarà al final. Ara bé, per saber quan seran les eleccions anticipades caldrà esperar, previsiblement, uns quants mesos. Bartumeu va tornar a insistir ahir que durant aquest any no hi haurà eleccions anticipades, que sí que podrien convocar-se per al 2011 “si no es donen les condicions mínimes d’estabilitat política”.

En qualsevol cas, el cap de Govern va descartar la idea de convocar els comicis al juny o al setembre, principalment per la manca de temps per fer les reformes que els reformistes volen incloure com a contingut mínim del pacte: això és, la reforma tributària i la conversió de l’INAF en un banc central, una proposta que Bartumeu va qualificar ahir d'”interessant”.

El cap de Govern va desvetllar que el mateix líder de CR, Joan Gabriel, preveia una durada d’entre 15 i 16 mesos per al Govern d’unitat que els reformistes proposaven i que havia de tenir els mateixos objectius que aquest pacte d’estabilitat en el qual treballen CR i PS. “És impossible fer la reforma tributària en sis mesos”, va afirmar el cap de Govern, a l’hora que es va mostrar confiat que la posició de CR quant a les eleccions anticipades no serà inflexible: “Pactar no és quedar-te on ets, sinó moure’t per trobar posicions comunes. Nosaltres vam proposar un pacte d’Estat sense condicions i entenc que ningú voldrà imposar les seves”, va concloure.

NO COINCIDIR AMB LES COMUNALS
Bartumeu no es va voler comprometre a convocar eleccions per al 2011 per considerar que les atribucions constitucionals del cap de Govern –entre les quals hi ha la dissolució del Consell i la convocatòria d’eleccions– no poden ser objecte de negociació en un pacte. Amb tot, el líder socialdemòcrata va descartar continuar governant sense estabilitat un cop ja no tingui el suport que els reformistes ofereixen només per a un pressupost i amb la vista posada en les reformes econòmiques.

D’altra banda, el cap de Govern no va voler especular sobre la conveniència de fer coincidir o no els comicis generals anticipats amb les eleccions comunals, previstes per a final de la tardor de l’any vinent. Bartumeu va atribuir a CR la voluntat de fer coincidir ambdues cites electorals, però ho va descartar per motius pràctics: “Complicaria molt la vida de les organitzacions polítiques a l’hora de confeccionar les llistes electorals”, va argumentar.

“NO ENS HEM AIXECAT DE CAP TAULA”
Bartumeu va destacar les coincidències programàtiques en matèria de reforma fiscal entre socialdemòcrates i reformistes, ja evidenciades durant la campanya electoral, i que ara, segons el cap de Govern, poden facilitar l’entesa.

Quant a la sortida d’ApC de les negociacions, Bartumeu va recordar que no s’ha exclòs ningú –“No som nosaltres els que ens hem aixecat de la taula”– i va assegurar que les portes continuen obertes per si la plataforma es vol sumar al pacte.

pdf3.jpg