Bartumeu sosté que l’acord amb CR no pot prefixar l’avançament d’eleccions

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 29 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va sostenir ahir que un pacte amb Coalició Reformista (CR) en cap cas pot servir per prefixar una data d’eleccions anticipades. Malgrat mostrar-se favorable a arribar a un acord per enllestir la reforma tributària i solucionar la qüestió de l’endeutament públic, Bartumeu va afirmar que “la voluntat no és dissoldre el Consell General”, sinó “complir la responsabilitat que ens van donar els electors i tirar endavant tot el que es pugui durant la legislatura”. 

Així mateix, el cap de l’executiu va recordar que “nosaltres vam anar [a negociar] sense condicions, i vaig dir que entenia que ningú imposaria condicions”. “En el nostre sistema constitucional, el cap de Govern no pot situar al nivell de la negociació política les competències que li dóna la Constitució, com ho faria en el cas que prefigurés en un pacte el dia i l’hora en què signaria un decret de dissolució del Consell General”.

 

Bartumeu responia amb aquesta afirmació, feta durant la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir, a l’oferta del president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, de condicionar l’abstenció al projecte de llei de pressupost a la convocatòria d’eleccions en uns sis mesos.

De fet, el màxim responsable de l’executiu va reiterar la impossibilitat de materialitzar en mig any el desenvolupament tributari “si som realistes i treballem amb responsabilitat”, i va tornar a insistir que “l’any 2010 no hi pot haver eleccions, perquè el país en patiria les conseqüències”. Sobre aquesta base, el cap de Govern va posposar qualsevol decisió sobre aquesta qüestió fins l’any vinent: “Si a partir del gener del 2011 s’ha acabat la feina que volem pactar de fer  conjuntament a la Casa de la Vall i es constata que no hi ha possibilitat d’un acord polític que permeti contila legislatura en unes condicions mínimes d’estabilitat, jo personalment analitzaré la situació.”

Tot i així, Bartumeu va mostrar la voluntat d’arribar a un acord amb CR i va afirmar que “tots els membres del Govern ens podríem donar per satisfets, encara que la legislatura no arribés a la data normal d’esgotament”, en el cas que s’aconseguís “fer aquesta refundació del model econòmic a partir d’un esquema que generi activitat econòmica des de l’homologació internacional”. Així, el cap de l’executiu va assegurar que “el grup parlamentari socialdemòcrata, sota la reserva del comitè, entén que estem en la bona direcció per arribar a un pacte” i va matisar que “pactar la corda per arribar a modificar condicions”.

Quant al contingut del pacte, Bartumeu va afirmar que “anem cap a un acord de mínims programàtics” i es va mostrar disposat a negociar sobre la base dels tres punts enunciats per Joan Gabriel, però va afegir que el pacte “no exclou que altres qüestions en formin part, com ara la relació amb Europa”. Així mateix, el líder socialdemòcrata va recordar que l’endeutament i la reforma fiscal són dues de les principals preocupacions del Govern, i que per tant treballarà en aquesta línia “en qualsevol de les hipòtesis”, és a dir, encara que no hi hagi acord amb els reformistes.

Més enllà d’una eventual entesa amb el principal partit de l’oposició, Bartumeu va matisar que en cap cas ha trencat relacions amb Andorra pel Canvi (ApC) i va aclarir: “Nosaltres no deixem fora a ningú i no ens vam aixecar de cap taula ni vam dir que no volguéssim arribar a acords.” En aquest sentit, el cap de Govern va es concreti amb CR no inclou les relacions amb Europa, […] tancarem durant la primera quinzena de febrer el document dirigit a la UE, el passarem als grups i el portarem a Europa”. Bartumeu tampoc descarta seguir treballant en qüestions com el desplegament del títol II de la Constitució, proposat també per ApC, i va assegurar que “la voluntat del nostre grup és intentar modificar el Codi de relacions laborals i la qüestió sindical”. Tot i així, el líder socialdemòcrata va desmarcar-se d’un possible pacte d’última hora amb la plataforma i va afirmar, de forma metafòrica, que “no he repartit caramelets

Coincidència de comicis

Finalment, el cap de Govern va explicar que inicialment “Gabriel situava la possibilitat de l’acord en un escenari de Govern d’unitat en quinze o setze mesos, no propostes de calendari que hi havia ahir sobre la taula semblava que volien situar-les un parell de mesos abans de les eleccions [comunals]”. Sobre aquesta qüestió, Bartumeu va opinar que “seria millor no fer-ho coincidir” i va argumentar que “podria tenir una complicació en la lectura dels resultats i de les organitzacions polítiques a l’hora de fer les llistes.

pdf3.jpg