El Govern rebaixa la previsió de l’IVA mig punt i deixa el tipus en el 5%

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 29 de Gener de 2010

L’Executiu ja té pràcticament enllestit el Projecte de Llei de l’IVA i les memòries econòmiques que l’acompanyen. La principal novetat és que, finalment, el tipus no serà del 5,5% que els socialdemòcrates preveien en el seu programa electoral, sinó mig punt per sota: del 5%, tal com proposaven els reformistes.

De fet, el PS ja va advertir durant la campanya electoral que havia fet el càlcul sense tenir totes les dades a la mà i que, un cop arribat al Govern i analitzades totes les dades disponibles, les previsions es podrien modificar a la baixa. “Si l’IVA pot ser del 5%, no serà del 5,5%”, va afirmar Bartumeu en una entrevista fa uns mesos. I finalment ha estat així: un cop fets tots els càlculs, el tipus de l’IVA ha quedat en el 5%. “El model s’aguanta i la previsió d’ingressos es manté”, va declarar ahir el cap de Govern per justificar la rebaixa de mig punt del tipus.

D’entrada, aquest canvi sembla que pot aplanar el camí de l’entesa dels socialdemòcrates amb els reformistes en matèria fiscal. Amb tot, Bartumeu va desvincular aquesta decisió de la posició de CR. La rebaixa del tipus previst per a l’IVA, va explicar, ha estat fruit del treball conjunt amb la Cambra de Comerç. El desembre de l’any passat, el cap de Govern ja va avançar que els tècnics de l’Executiu es reunirien a principi de gener amb els tècnics que van elaborar l’informe de la Cambra de Comerç sobre l’impost general indirecte.

Després d’aquestes reunions i del treball previ que havia dut a terme el Govern, el futur IVA ha quedat configurat amb un tipus general del 5% i un de reduït de l’1%. També la Cambra haurà de fer marxa enrere en algunes conclusions de l’informe, que proposava un tipus impositiu sensiblement inferior al 5% que acabarà figurant el projecte de llei.

‘SÍ’ A L’IVA
L’acostament entre el PS i CR per tirar endavant la reforma fiscal confirma el que les urnes ja van deixar clar el 26 d’abril: que malgrat la contundent oposició d’ApC a l’IVA, el futur sistema fiscal del Principat inclourà tant imposició directa com indirecta. Els dos grans partits ja tenen coll avall que l’increment zero de la pressió fiscal és un objectiu irrealitzable, però esperen que l’augment sigui lleu.

De fet, segons els càlculs del Ministeri d’Economia i Finances que Bartumeu va fer arribar a la reunió de dimecres al vespre als presidents dels grups parlamentaris, la introducció del nou model suposarà un increment de l’1,6% de la càrrega total respecte al PIB, una pressió que, en qualsevol cas, quedarà per sota del llindar del 20%.

pdf3.jpg