Un primer pas cap a l’autosuficiència

Autor: Editorial
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 27 de Gener de 2010

El ministre de Finances i Economia, Pere López, va anunciar ahir que Forces Elèctriques d’Andorra (Feda) engegarà durant aquest any dos projectes per produir energia fotovoltaica en teulades d’equipaments públics.

Així, després de la celebració del consell d’administració de la parapública, López va exposar que l’objectiu en matèria energètica és impulsar les energies renovables, com la fotovoltaica, i les polítiques d’estalvi i d’eficiència. En aquest sentit, el mateix ministre va avançar que s’estan preparant un conjunt de textos reglamentaris i al març s’entrarà a tràmit parlamentari una llei de mesures provisionals amb relació a l’energia amb l’objectiu d’ampliar les competències de Feda per tal de donar cabuda a les noves energies. Ara bé, no solament la parapública podrà tirar endavant els seus projectes, sinó que també es preveu que ho puguin fer tot un seguit d’empreses privades. Per tant, la futura legislació estarà pensada per alliberar almenys mínimament el monopoli de Feda i permetrà incorporar petites produccions a la xarxa del país. I és que resulta evident que l’estructura de subministrament energètic que té a dia d’avui Andorra –basada en l’electricitat i els carburants– no és viable a llarg termini per la forta dependència de l’exterior i, per tant, de mica en mica s’ha de caminar cap a un escenari on els llindars d’autosuficiència siguin força superiors als actuals.

I és precisament cap a on sembla que va dirigida l’actuació del Govern socialdemòcrata amb l’aplicació progressiva de mesures que a poc a poc ens vagin portant cap a l’objectiu en qüestió. En aquest sentit, a part de totes les propostes citades, també s’està treballant en una auditoria energètica d’abast nacional per tal d’augmentar l’eficiència energètica sobretot en el Govern i en les parapúbliques. A més, el ministre va assenyalar que en els propers dos anys l’Executiu treballarà per tal de crear el llibre blanc de l’energia, és a dir, un document que definirà l’escenari a 30 anys vista i la política energètica que cal seguir.

Aquest conjunt d’iniciatives demostren una actitud decidida de l’Executiu per fer progressos en el cap de l’energia. Si bé restarem força anys a obtenir resultats d’aquest treball, era necessari que arribés el moment en què es fes el pas de la conscienciació a les mesures pràctiques.

Encara queda molt per fer en aquest terreny sobretot pel que es refereix a la millora de l’eficiència energètica, però almenys es deixen entreveure uns primers senyals que assenyalen cap a una acció política destinada a assolir una difícil però cabdal transició energètica al Principat.

pdf3.jpg