Feda iniciarà aquest any 2 projectes fotovoltaics en equipaments públics

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 27 de Gener de 2010

La parapública energètica Feda iniciarà aquest any dos projectes d’energia fotovoltaica en equipaments públics. Un estudi de viabilitat a grans teulades del país elaborat per l’entitat ha permès determinar quins edificis i espais poden beneficiar-se de l’energia solar. De moment, Feda ha determinat que set equipaments compleixen les necessitats, i que dos dels quals esdevindran una realitat aquest 2010. El ministre d’Economia i Finances i president del consell d’administració de Feda, Pere López, no va voler avançar ahir quins són els edificis concrets, tot i que va parlar d’equipaments com ara “poliesportius i escoles”.

Abans d’endegar aquests projectes, però, cal el treball de l’Administració central en matèria de regulació. En aquest sentit, López va comunicar ahir l’aprovació d’una Llei de l’energia, provinguda d’un conjunt de mesures provisionals. La setmana que ve estarà enllestit l’esborrany i el ministre confia que entri a Consell General, com a molt, al març.

Aquesta legislació tractarà les energies renovables potencialment instal.lables al Principat, la hidroelèctrica (que actualment representa el 15% de l’energia que es fabrica al país), la fotovoltaica, l’eòlica, la geotèrmica i la biomassa. Amb la llei entrada al Consell General, tant Feda com el Govern i els propis comuns, a partir de les noves Taules d’Energia, començaran a treballar amb els reglaments específics per a cada energia. López va assegurar que abans de l’arribada de l’estiu estaran enllestits. Amb la seva formalització, s’ampliaran les competències de Feda i podran dur-se a terme els projectes vinculats amb l’energia fotovoltaica.

Però no només la parapública podrà tirar endavant els seus projectes, sinó tot un seguit d’empreses privades. La legislació “alliberarà el monopoli de Feda” i permetrà incorporar petites produccions a la xarxa del país, segons va explicar el ministre. En un primer marge temporal, aquesta obertura del mercat només anirà encaminada a les plaques fotovoltaiques, i “per sota dels 50 kw”, va informar López. No obstant això, el ministre no va descartar que en un futur podrien entrar en aquest mercat noves iniciatives energètiques més ambicioses.

EL FUTUR DE L’ELECTRICITAT
Per gestionar i tractar totes les possibles novetats relacionades amb l’energia que puguin venir els propers anys, i també per continuar en el treball per alliberar Andorra (almenys en una part) de la seva dependència energètica, López va comunicar ahir que en els propers dos anys es treballarà per crear el llibre blanc de l’energia. Aquest document definirà l’escenari a 30 anys vista i la política energètica que cal seguir. Un dels aspectes que ja s’ha marcat és aconseguir que l’energia fotovoltaica esdevingui el 2% de l’energia elaborada al país.

La resta d’aspectes s’aniran detallant a mesura que avanci l’elaboració del llibre, amb una primera parada el divendres 5 de febrer, data de la primera Taula de l’energia, que reunirà el Govern, comuns i Feda. Es tracta, segons López, “d’un punt d’inflexió” en el treball emprat i que s’encararà en dos aspectes: impulsar les energies renovables seguint criteris mediambientals i elaborar reglaments enfocats a l’eficiència i l’estalvi energètic. En aquest sentit, el ministre també va informar que s’estan duent a terme un total de tres auditories energètiques sobre equipaments públics per tal d’intentar assolir un major estalvi energètic.

Aquestes dues línies de treball tenen com a objectiu prioritari la reducció de la dependència amb l’exterior, que ara se situa al 95% i que preocupa considerablement, tenint en compte que els estudis internacionals auguren un augment constant del cost de l’energia. A més, el treball en aquests dos àmbits ha de permetre “generar nous llocs de treball qualificats i una nova indústria que elevi el PIB del país”, segons va assegurar López.

pdf3.jpg