El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que FEDA vol engegar durant aquest 2010 dos projectes per produir energia fotovoltaica en teulades d’equipaments públics. La iniciativa forma part d’un pla de l’Executiu per promoure les energies renovables, molt especialment la fotovoltaica, i va ser tractada ahir al matí durant el Consell l’Administració de la parapública, que va ser presidit per Pere López.
El primer punt d’aquest projecte passa per la preparació per part de l’Executiu d’una Llei de mesures provisionals sobre l’energia, que, segons López, hauria d’estar enllestit al març i permetria ampliar les competències de la parapública en aquest àmbit. També s’haurien de redactar als propers mesos els reglaments tècnics que regulin aquestes propostes. El ministre i president del Consell d’Administració de FEDA va afirmar que «en primer lloc el que pretenem és que es pugui trencar el monopoli de FEDA i que els particulars puguin subministrar energia fotovoltaica».
Respecte als projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, FEDA ha fet un estudi dels teulats de mitja dotzena d’equipaments públics del Principat com ara poliesportius o escoles, entre d’altres, que podrien acollir les dues primeres instal·lacions d’aquest tipus. Segons va afirmar Pere López, el 5 de febrer es començarà a debatre les millors ubicacions per als dos projectes. Serà a la Taula d’Energia, que estarà constituïda per representants de cada un dels comuns, un membre de FEDA i un altre del Govern. Segons va explicar el titular de la cartera d’Economia i Finances, «amb aquesta Taula es pretén consensuar l’impuls de polítiques d’estalvi energètic i energies renovables ». En la seva opinió, «Andorra té una gran dependència energètica i s’hauria de reduir per raons econòmiques i mediambientals. És tracta d’un projecte ambiciós que marca un punt d’inflexió sobre els reptes energètics del país. L’energia és un sector estratègic a tots els països i també a Andorra i més tenint en compte que la tendència a l’alça dels preus de l’energia no s’aturarà». Actualment el 96% de l’energia que es consumeix a Andorra té el seu origen en l’exterior. En aquest sentit, va afegir que l’Executiu vol desenvolupar un Llibre Blanc d’Energia sobre aquesta qüestió i va dir que «tardaria almenys dos anys a dur-se a terme». En aquest àmbit, López va afirmar que el desenvolupament de l’energia fotovoltaica podria suposar un important avenç en termes mediambientals i econòmics, però que els propers anys no preveu que suposi més d’un 1 o un 2% del consum d’energia del país. López també va ressaltar la importància de desenvolupar el projecte de cogeneració de Soldeu, que està força avançat, i de l’avantprojecte de cogeneració de la Comella, en què es podria usar part de l’energia del Centre de Tractament de Residus.
Segons va dir, aquestes iniciatives contribuiran que el Principat tingui una diversificació energètica més important. També va explicar que s’havien encarregat tres auditories per controlar l’ús de l’energia en equipaments públics. D’altra banda, el ministre d’Economia i Finances va fer referència a la demanda dels comuns que tenen camps de neu que se’ls rebaixin els preus de l’electricitat. Sobre aquesta qüestió que va ser tractada en una trobada que van mantenir els cònsols de les estacions d’esquí alpí amb el cap de Govern, Jaume Govern, el ministre i president del Consell d’Administració de FEDA va comentar que es vol estudiar com dur-ho a terme. Segons va assegurar, «abans de prendre qualsevol decisió s’hauria de fer un treball tècnic sobre quina seria la millor manera d’implantar-ho». Els cònsols van explicar que a diversos indrets de l’entorn geogràfic els camps de neu compten amb preus subvencionats de l’electricitat per ajudar a mantenir aquest important sector econòmic.