Impressions contradictòries de la trobada entre els presidents de grup i Bartumeu

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va presentar ahir un document de 12 pàgines amb sis eixos de treball als tres presidents dels grups parlamentaris –Francesc Rodríguez pels socialdemòcrates, Joan Gabriel pels reformistes, i Eusebi Nomen per Andorra pel Canvi– per tal d’arribar, en un futur més o menys proper, a un pacte d’Estat, o més concretament, a un «acord polític nacional».

Aquests eixos, que segons Bartumeu constitueixen «el nus essencial de les qüestions d’Estat que requereixen un acord polític nacional » són els ja anunciats en d’altres ocasions i en els que, a priori, coincideixen totes les parts que cal arribar a un acord: l’acostament a la Unió Europea, la reforma tributària, el refinançament del deute públic, la reforma de l’Administració Pública, la revisió de les relacions Estat-comuns (que inclou la revisió de les competències i de les transferències), i el desenvolupament del pilar social de la Constitució (és a dir, les lleis de llibertat sindical i el codi de relacions laborals, segons especifica el document presentat pel Govern).

Els quatre polítics van passar al voltant de tres hores analitzant el document, i van acordar seguir treballant-hi la setmana vinent, el dimecres, després que el cap de Govern aporti nova documentació complementària que haurà de permetre als grups parlamentaris analitzar millor la proposta d’acord. La informació sol·licitada al Govern és, sobretot, de caire econòmic, segons van comentar al sortir de la trobada. Segons Rodríguez i Gabriel, dimecres vinent serà «el dia més important» perquè és quan es «marcarà una agenda», en paraules del reformista, i es veurà «si hi ha voluntat de continuar en aquesta línia o no». Rodríguez va manifestar que «dimecres que ve podrem sortir amb més alegria o més decepció».

En aquest sentit, cada un dels assistents a la reunió va expressar les impressions que s’havia endut a la sortida. El més optimista va ser el propi cap de Govern, que va assegurar que avui s’està més a prop d’un pacte: «estem arribant a nivells de concreció als que no s’havia arribat ». Gabriel va fer costat a Bartumeu en aquest sentit i va manifestar clarament que estem «més a prop avui que fa una setmana». En un punt mig es trobava el president del grup parlamentari socialdemòcrata, que va apuntar que havia sortit «moderadament optimista», i va afegir que li hauria agradat poder avançar una mica més. A l’altra banda, Eusebi Nomen es va mostrar preocupat i decebut. Així, va explicar que havia assistit a la reunió «amb esperança» però que el document presentat per Bartumeu no feia una diagnosi dels problemes i de la situació actual ni especificava solucions. Segons el líder d’Andorra pel Canvi, el text era un «retalla-enganxa» dels altres documents treballats en les anteriors trobades entre el seu grup i els socialdemòcrates i també del programa electoral dels segons. Al seu entendre, tornava a ser una declaració de «voluntats i intencions». «Així no es pot fer cap pacte», va assegurar, i encara va afegir que seria una «temeritat fer un pacte sense una diagnosi».

Pel que fa a l’aprovació o no del pressupost, segons Gabriel, no se’n va parlar directament, però sí que totes les parts entenen que el pacte hi va lligat. De la mateixa manera, «un govern d’unitat és indissociable del pacte d’Estat», a l’entendre del líder reformista. En el document presentat pel cap de Govern es deixa la porta oberta a aquesta possibilitat, però també a que es puguin arribar a acords puntuals sense necessitat d’ampliar l’Executiu. Gabriel, però, no seria favorable a aquesta segona opció, i va comentar que «el que justifica el pacte d’Estat són les reformes imprescindibles que el país demana i que hem de fer junts», però que si no, la seva «obligació compromís és fer oposició».

pdf3.jpg