Són tres, però decidiran dos

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2010

La Casa del Benefici va ser l’escenari ahir del que probablement es tracta de l’ultima ronda de contactes per desencallar el bloqueig polític que suposa els posicionaments que impedeixen a l’Executiu disposar de l’eina pressupostària per encarar el difícil moment econòmic que travessa el país, que requereix d’inversions i d’actuacions ràpides i decidides.

Seguint el guió previst, la reunió d’ahir no va tenir un desenllaç i la seva continuació està prevista per a la setmana que ve, cosa que ja suposa un signe d’alleugeriment tenint en compte les posicions tan tancades i oposades que s’han pogut contrastar en les manifestacions fins ara dels diversos dirigents polítics.

El cap de Govern va presentar als presidents dels tres grups parlamentaris una proposta d’acord polític nacional sustentada en sis grans eixos, sis àmbits que no representen cap descobriment i que obligatòriament han de ser objecte de la coincidència de les diferents sensibilitats representades al Consell General, atès que es tracten de sis punts sensibles que, independentment de la visió ideològica, ningú dubta que han de conformar el cos de les qüestions d’Estat que mereixen el màxim de suport polític.

La proposta de Jaume Bartumeu parteix de la definició de l’acostament a Europa; la reforma tributària que porti a evitar la doble imposició; el refinançament de l’Estat, com a Govern i comuns; la reforma de l’Administració pública; la revisió de la relació entre el Govern i les corporacions locals i el desenvolupament de la Constitució en la seva cara social: Seguretat Social, activitat sindical i relacions laborals.

Cadascú d’aquests punts bàsics està acompanyat d’un calendari legislatiu i d’uns principis bàsics explicatius. A partir d’aquí, s’ha de desenvolupar la negociació política, que pot continuar estancada amb posicionaments aïllats o pot arribar a bon port que, sense enganys, és el que desitgen els ciutadans i la majoria d’empresaris que estan fent mans i mànigues per mantenir la plantilla, tot i la caiguda de l’activitat. Del final de la reunió d’ahir poques conclusions es poden extreure de les valoracions dels diferents líders. Del PS i CR es podria atribuir el qualificatiu d’optimisme, moderat si es vol, però que ja és molt, i la clara convicció que possiblement estan utilitzant l’últim cartutx per arribar un pacte. ApC, tot i que els sis punts coincideixen plenament amb els que la plataforma va entregar la setmana passada al cap de Govern, manté el discurs discrepant i distorsionant i deixa entreveure clarament que l’acord polític no figura en la seva agenda de prioritats. Tot indica que PS i CR hauran de decidir en el temps de descompte.

pdf3.jpg