La reunió dels líders de demà deixa en suspens el Pressupost

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2010

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost va suspendre ahir la reunió que tenia prevista per a avui a la tarda i no es tornarà a reunir fins la setmana vinent. La raó d’aquest ajornament no respon al fet que els grups parlamentaris no tinguin pressa per tramitar les esmenes, sinó que l’autèntic debat de fons ha de tenir lloc a la reunió que demà mantindran el cap de Govern, Jaume Bartumeu, amb els presidents dels tres grups de la cambra.

Fins ara la Comissió ha realitzat una lectura en profunditat de l’articulat i ha debatut algunes de les esmenes. Abans de prendre qualsevol decisió i de començar a transaccionar, però, cal consultar-ho amb els respectius grups parlamentaris. Fins aquí la versió oficial; a ningú se li escapa, però, que és l’interrogant sobre l’estabilitat política el que ha deixat en suspens el Pressupost. No en va, la Comissió va acordar ahir tornar-se a reunir dijous de la setmana vinent, un cop les tres forces presents al Consell hagin celebrat les respectives reunions de grup parlamentari i, el que és més important, s’hagi produït la trobada dels líders polítics de demà.

En tot aquest escenari i quant a la recerca d’una fórmula que garanteixi l’estabilitat política, comença a albirar-se un acostament entre els socialdemòcrates i els reformistes. Des d’ambdós partits es reconeix que hi ha més predisposició ara que fa unes setmanes per arribar a un acord, per bé que oficialment les posicions continuen enrocades: la del Govern i el PS amb l’oferta de pacte d’Estat i la de CR reclamant un Executiu d’unitat. Ara bé, tant a casa dels socialdemòcrates com dels reformistes no hi ha ganes d’unes noves eleccions.

A tot això, la posició del tercer grup, el d’ApC, és cada cop més la del convidat de pedra a les reunions de la Comissió de Finances. “Les negociacions entre CR i PS són una mica estranyes”, va afirmar el president del Grup ApC, Eusebi Nomen, a la sortida de la reunió d’ahir. Segons el líder de la plataforma, les maniobres sospitoses entre els dos grans ja van començar quan els socialdemòcrates van avalar l’informe de tancament de comptes dels últims anys de govern dels liberals.

LA PILOTA, AL CAMP DEL PS
En el que coincideixen reformistes i ApC és en el fet que correspon al PS moure fitxa. Els reformistes admeten que bona part de les esmenes que han presentat al Pressupost tenen càrrega política i que, per tant, la solució pot passar per les converses que mantinguin Bartumeu i el líder de CR, Joan Gabriel, per desbloquejar la situació.

En el cas d’ApC, la plataforma continua insistint en què els socialdemòcrates no han posat sobre la taula un autèntic programa de govern que suposi un canvi per a Andorra. “És el cap de Govern qui ha de definir la seva posició, més enllà del programa electoral i del programa d’investidura, que no recullen tot el que cal per fer un programa de Govern”, va declarar Nomen.

pdf3.jpg