S’inicia el registre d’apartaments

Autor: D. Moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Gener de 2010

Ja han entrat en vigor els reglaments que desenvolupen la Llei de regulació dels apartaments moblats per a vacances i, per tant, les empreses que es dediquin a la seva explotació ja han de començar a registrar-se.

Després hauran d’engegar el procés d’autoclassificació de tots els apartaments que gestionen. Mitjançant una declaració jurada certificaran si l’immoble en qüestió és d’1, 2, 3 o 4 estrelles. I és que tal com va manifestar el director de Turisme, Sergi Nadal, “una mateixa empresa pot tenir apartaments de diferents categories. El que es classifica són els apartaments, no les empreses”. L’executiu, via inspecció, anirà certificant si es compleixen els requisits marcats per la llei. Ara mateix l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), que es va crear per aconseguir aquesta regulació, està integrada per una dotzena d’empreses que es dediquen a la gestió d’aquests immobles. El parc immobiliari ascendiria a uns 1.500 pisos.

Però la presidenta de l’entitat, Rosa Santamaría, va manifestar que la nova legislació ha de fer sortir més empreses i apartaments perquè obliga tot aquell que en llogui per a ús turístic a tenir un registre de comerç i, per tant, abonar els corresponents impostos. I és que una de les queixes de l’AEAT és l’intrusisme. “Les persones no residents s’han de mentalitzar que no poden llogar un apartament i ho hauran de posar en mans d’una empresa”, va indicar Santamaría. Aquest és un dels exemples de l’intrusisme denunciat.

L’ACCESSIBILITAT

Un altre dels requisits de la llei fa referència a l’accessibilitat per a persones discapacitades. I aquí les empreses explotadores reconeixen que tenen un obstacle perquè els propietaris dels pisos hauran de fer front a inversions sovint elevades. Tal com va explicar el director del departament de Turisme, Sergi Nadal, el 3% dels apartaments de cada empresa haurà de ser accessible i aquelles unitats immobiliàries que no estiguin adaptades tenen un any per a fer-ho. Però Sergi Nadal va recordar que aquests requisits són aplicables a tot l’edifici i no només al pis. Així que hauran de tenir des d’una rampa d’accés a un ascensor adequat. El responsable de Turisme va reconèixer que potser aquest requisit obliga propietaris o empreses petites a associar-se perquè “tot i que sembli una quantitat petita és força important”. S’ha de recordar que, a diferència dels apartaments turístics que han de compartir un mateix bloc dedicat únicament a aquest ús, els moblats per a vacances estan en edificis on també hi ha habitatges de particulars. De fet, aquest era el principal obstacle per legalitzar-se i que ha solventat la llei que van impulsar els comuns. La presidenta de l’AEAT va recordar que “fa més de tres anys que estem lluitant per la regulació”.

El director del departament de Turisme va manifestar que un cop registrats “nosaltres ja podrem difondre aquests apartaments al portal web i també a les guies”.

pdf3.jpg