Andorra fa un nou pas per sortir de la llista de paradisos fiscals signant amb Espanya

Autor: redacció
Font: Més Andorra
Publicat el: 15 de Gener de 2010

Andorra segueix avançant en el camí cap a la sortida de la llista de paradisos fiscals. El darrer pas es va fer ahir amb la signatura del desè acord d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, que van firmar, per la part andorrana el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i per la part espanyola la ministra d’Economia i Hisenda, Elena Salgado. La signatura va tenir lloc a la seu del Ministeri d’Economia i Hisenda de Madrid, a dos quarts de deu del matí.

L’acord entrarà en vigor tres mesos després que el Consell General i el parlament espanyol l’hagin ratificat, que l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) calcula que serà a partir de l’1 de gener. En tot cas, l’acord  no té caràcter retroactiu, per la qual cosa no es podrà facilitar informació anterior a l’entrada en vigor del tractat. A més, l’acord estableix altres garanties. Les sol·licituds d’informació hauran de «ser molt detallades i fer referència a una persona concreta », segons va informar el Govern mitjançant un comunicat, «degudament  fonamentada amb indicis i proves suficients», tal com va assenyalar l’ABA, també en un comunicat. Així, no hi haurà lloc al que s’anomena com a «expedicions de pesca », o demandes d’informacions globals o col·lectives. Una altra garantia és la possibilitat de denegar una sol·licitud, «quan el fet de revelar-la pugui ser contrari a l’ordre públic», entre altres supòsits.

De la mateixa manera, s’haurà de respectar la confidencialitat de la informació facilitada a l’hora de tractar-la i «no pot ser revelada a cap altra autoritat estrangera », segons estableix l’acord. Així, l’ABA, que va valorar positivament la firma de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal, va voler remarcar que «es manté un alt grau de confidencialitat en la relació amb el client». D’altra banda, el text signat ahir a Madrid preveu que Espanya retiri Andorra de la seva llista particular de paradisos fiscals, punt que no es dóna en altres dels acords d’intercanvi d’informació fiscal signats pel Principat.

Bartumeu va assenyalar que sortir de la llista espanyola de paradisos fiscals servirà, a més, d’ajuda en el procés de reforma tributària, ja que suposa que «el principal soci comercial» d’Andorra avala el camí emprès. Així mateix, en l’exposició de motius del text signat ahir, s’assenyala la disposició d’ambdós països per iniciar les negociacions per a la signatura d’un conveni per evitar la doble imposició, un cop Andorra hagi acabat la reforma tributària.

La signatura d’aquest acord «suposa un gran salt endavant en la consideració internacional del nostre país », s’apuntava en el comunicat del Govern. De la mateixa manera, Salgado va manifestar que suposa un avenç «molt important i molt apreciable» en la lluita contra el frau fiscal i tindrà un rellevant efecte dissuasiu per a la realització d’operacions que tinguin per finalitat el frau fiscal internacional. L’Executiu va voler ressaltar la importància d’haver assolit aquest acord amb Espanya dient que és el desè acord d’intercanvi d’informació fiscal, i el tercer dels anomenats «de qualitat», segons els criteris de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Els altres dos acords de qualitat es van signar amb França el passat 22 de setembre i amb Portugal el 30 de novembre. Malgrat «el salt endavant» que significa la signatura amb Espanya, encara queda camí per recórrer: falten dos acords com a mínim per sortir de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE. Uns acords que es podrien signar amb alguns països nordeuropeus al mes vinent.

pdf3.jpg