Andorra sortirà de manera automàtica de la llista de paradisos fiscals espanyola tan bon punt entri en vigor l’acord d’intercanvi d’informacions en matèria fiscal que es va signar ahir a Madrid. Així ho va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, poc després de firmar el conveni amb la ministra d’Economia i Hisenda i segona vicepresidenta espanyola, Elena Salgado.
Bartumeu ja va avançar fa unes setmanes que l’acord amb Espanya tindria conseqüències “molt positives” per a l’economia del Principat i va explicar que si en alguna cosa es diferenciava el conveni tancat amb Madrid d’altres firmats amb anterioritat era en benefici d’Andorra. Segons el cap de Govern, el fet que l’Executiu espanyol tregui el Principat de la “llista de males companyies” de manera automàtica “no només aplana el camí de la negociació d’un conveni per evitar la doble imposició, sinó que l’obre totalment”. D’aquesta manera, Bartumeu creu immillorable el moment per enllestir la fiscalitat interna i negociar la fi de la doble imposició que castiga l’economia productiva.
I si la delegació andorrana va insistir en el futur CDI, la part espanyola va destacar els beneficis que l’acord representa per a l’Agència Tributària. En el comunicat de premsa emès ahir pel Ministeri d’Economia i Hisenda es qualificava el conveni com un “avenç apreciable quant als instruments de prevenció del frau fiscal”, alhora que es destacava “l’efecte dissuasori” que l’acord tindrà per a possibles operacions de frau fiscal internacional.
Salgado va agrair al Govern andorrà la predisposició per negociar un acord que és un pas endavant en matèria de cooperació fiscal i que limita més l’abast del secret bancari. La ministra va recordar que feia anys que hi havia contactes entre les autoritats andorranes i espanyoles per avançar en la matèria, però que l’acord no ha estat possible fins a la conjunció de les pressions de la comunitat internacional sobre els paradisos fiscals i “l’extraordinària col.laboració del cap de Govern”.
FORA DE SOSPITA
A partir d’ara ja no és possible pretendre que el nostre país es pot prestar a ocultar capitals d’origen dubtós”, va dir Bartumeu just després de la signatura de l’acord. El cap de Govern va recordar que el Principat ja col.laborava de manera efectiva des de feia anys en la lluita contra el finançament del terrorisme, el blanqueig de capitals i el crim organitzat. Ara la cooperació serà en l’àmbit administratiu i també per lluitar contra el frau fiscal. En aquest sentit, Bartumeu es va encarregar d’acotar l’abast de l’acord signat ahir: s’aplicarà a “expedients concrets oberts a persones concretes», és a dir, «evitant el que col.loquialment es coneix com a expedicions de pesca d’informacions fiscals». Ara bé, que l’acord tingui un abast limitat i que l’aixecament del secret bancari només sigui parcial no implica que el Govern vulgui fer-se l’andorrà. Bartumeu va reiterar la voluntat andorrana de continuar avançant pel camí de la cooperació i com a mostra va citar la prioritat que el seu Gabinet ha donat als tres acords «de qualitat», signats amb França, Espanya i Portugal, països amb els quals Andorra té relacions econòmiques reals. «No volíem sortir de la llista de l’OCDE signant amb dotze països que portessin una clara etiqueta de paradís fiscal», va reiterar Bartumeu, que va avançar que al febrer Andorra ja haurà conclòs els 12 acords necessaris per deixar de ser considerada un paradís fiscal a escala internacional. Als deu ja subscrits fins ara s’hi afegiran sis més amb països escandinaus i del nord d’Europa.
NOMBRE MÀGIC
Bartumeu es va referir en diverses ocasions als acords que Andorra necessita per sortir de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE i ho va fer parlant del «nombre màgic» de 12. Fins avui, el Principat ha signat acords d’intercanvi d’informacions fiscals amb Àustria, Liechtenstein, Mònaco, San Marino, França, Bèlgica, Holanda, Argentina, Portugal i Espanya. El Govern ha explicat en diverses ocasions que, a més dels països nòrdics, també manté converses per tancar acords amb el Regne Unit, Alemanya i Itàlia.
SIGNATURA LLAMPEC /
Si la reunió entre Bartumeu i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de dimecres al vespre va durar més de l’esperat, la signatura de l’acord amb Salgado va ser una signatura llampec. La ministra espanyola havia de marxar ahir al matí cap a Roma i la delegació andorrana tenia cita al ministeri poc després de les nou del matí. La firma va tenir lloc a la sala Goya, una de les dependències ministerials reservada als actes més solemnes. L’ambaixador a Andorra, Manel Pujadas, i l’ambaixador espanyol al Principat, Eugeni Bregolat, també van estar presents a l’acte de la signatura. A més de les dues delegacions, la vicepresidenta del Congrés dels Diputats i diputada del PSC per Lleida, Teresa Cunillera, també es va desplaçar al ministeri del carrer Alcalá. Cunillera és una de les polítiques espanyoles que manté una relació més estreta amb el Principat i, especialment, amb els socialdemòcrates que lidera Jaume Bartumeu.