Un acord que resitua Andorra

Autor: Editorial
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 15 de Gener de 2010

No fa gaires anys si algú hagués proposat un aixecament a la carta del secret bancari i la signatura d’acords de fiscals, ningú hauria donat crèdit. Des d’ahir, en espera que entri en vigor l’acord, Andorra deixa de ser un paradís fiscal per a Espanya i està molt a prop d’abandonar la llista de l’OCDE, uns objectius assolits en poc de temps a causa, d’una banda, de la pressió internacional, però també de la voluntat política andorrana per encetar una nova etapa i catalogació dins de l’escenari internacional.

Jaume Bartumeu i la ministra Elena Salgado van materialitzar ahir la firma del conveni d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, un document diferent de la resta, ateses les estretes relacions entre ambdós països i l’interès sempre manifestat des de Madrid de disposar d’eines per combatre el frau fiscal. La por que existia davant d’aquest canvi que es pot considerar històric ha deixat pas a la confiança que el compromís adquirit es tradueix en una nova situació que pot comportar beneficis al Principat i a les seves empreses, alhora que es manté la convicció que el sector bancari ha mostrat les suficients mostres de solidesa com per continuar el creixement progressiu dels últims anys. La nota més negativa d’aquest acord (i que és aliena al conveni mateix) és la forma com ha estat venut per alguns mitjans de comunicació i l’alarmisme innecessari i gratuït que s’ha volgut difondre, en el sentit que l’Agència Tributaria disposarà de tota la informació fiscal rellevant per al control efectiu dels contribuents espanyols que operen a Andorra. En realitat, però, es tracta d’un intercanvi d’informació prèvia sol.licitud que inclou els criteris de l’OCDE de transparència, i amb peticions molt detallades que han de fer referència a una persona concreta. És a dir, que en cap cas s’accedeix a donar informacions globals, col.lectives o indeterminades, el que en argot s’anomena expedicions de pesca. L’article 7, a més, estableix la possibilitat de denegar aquesta sol.licitud.

La pràctica totalitat dels diversos sectors del país van celebrar ahir la signatura de l’acord. L’única veu discordant va ser la del líder d’ApC, Eusebi Nomen, que ja va avançar que no donarà suport a la ratificació en considerar que hi ha indicis de retroactivitat, una possibilitat que els mateixos bancs van apressar-se a desmentir a través d’un comunicat i que, a més, hi afegeixen que en aquest nou escenari de relacions internacionals és “manté un alt grau de confidencialitat” i que “s’obren bones perspectives de desenvolupament per a la plaça financera andorrana”. Una opinió compartida per empresaris i un escenari del qual cal treure’n profit.

pdf3.jpg