L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) va avançar-se ahir a qualsevol tipus d’interpretació possible a l’acord d’intercanvi amb Espanya i els seus efectes per als clients espanyols remarcant que el conveni “no serà retroactiu” en el moment en què entri en vigor. El director de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Antoni Armengol, va assenyalar en un comunicat enviat als mitjans de comunicació que “l’accés a la informació de clients per part de la Hisenda –espanyola– estarà limitat i restringit segons els estàndards internacionals que marca l’OCDE”.
Des de l’ABA es va incidir així en el fet que, segons la confirmació rebuda pel Govern d’Andorra, “tots els acords –signats fins el moment– inclouen el principi de la no-retroactivitat”, de manera que “no hi haurà intercanvi de dades per a exercicis fiscals anteriors a l’entrada en vigor de cada acord”. Armengol també va recordar en el comunicat que caldrà una “sol.licitud prèvia” per procedir a la gestió de la demanda d’informació per part de les autoritats espanyoles. L’ABA va valorar així “positivament” la firma amb Espanya, que “serà aplicable a partir de l’1 de gener del 2011”.
DEMANDES I GARANTIES
Tal com va assenyalar l’ABA, “l’acord amb Espanya i els signats els darrers tres mesos obren un nou marc de seguretat jurídica en les relacions del Principat amb els estats signataris i manté la confidencialitat dels clients”. En aquest cas, les demandes hauran de complir amb les garanties que “tant la llei com l’acord fixen” per als clients relacionats.
L’ABA va puntualitzar cinc garanties, subratllant l’esmentada no retroactivitat i la prohibició de les fishing expeditions –expedicions de pesca– que sol.liciten col.lectiva i generalitzadament informació. En aquest sentit, Armengol va indicar que es garanteix la confidencialitat i el level playing field –mateixes regles de joc– en relació als altres acords que s’hagin firmat prèviament. “La norma aprovada és molt semblant als acords que Suïssa o Luxemburg ja han signat amb França o Alemanya”, s’indica al comunicat.
També es garanteix “una limitació a l’hora d’obtenir o proporcionar informació que l’Estat requeridor no pogués obtenir en virtut de la seva pròpia legislació”, que “cal que la petició estigui degudament fonamentada amb indicis i proves suficients que existeixen comptes a Andorra” i, en en cinquè i últim lloc, que “es fixa un procediment de notificació i d’oposició a la demanda d’informació on és possible formular davant de l’autoritat competent un recurs d’oposició degudament motivat”.
El ministeri d’Economia i Hisenda espanyol, d’altra banda, va enviar un comunicat als mitjans on remarcava un “efecte dissuasori” que les agències de notícies del país veí i els mitjans de comunicació que es van fer ressò van qualificar com un “control dels contribuents espanyols”, tot i que en la majoria de casos s’explicava posteriorment que es tractarà de sol.licituds concretes i fonamentades. Tot i això, i per esvair dubtes, l’ABA va comunicar que “en aquest nou escenari de relacions internacionals es manté un alt grau de confidencialitat en la relació amb el client” i que “la solidesa, la solvència i la forta liquiditat del sector bancari andorrà obren bones perspectives de desenvolupament per a la plaça financera d’Andorra”.