Zapatero demana pels drets laborals

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 14 de Gener de 2010

El palau de la Moncloa va ser l’escenari de la primera trobada entre Jaume Bartumeu i José Luis Rodríguez Zapatero tots dos com líders de l’executiu del país respectiu. La reunió d’ahir al vespre, segons va explicar el mateix cap de Govern, va durar al voltant de 45 minuts, en els quals va predominar la cordialitat i la voluntat de cooperar en tots aquells temes en què sigui possible.

Segons Bartumeu, la conversa amb el màxim responsable de l’executiu espanyol es va  articular sobretot al voltant de tres temes: la nova relació que el Principat vol establir amb la Unió Europea (UE), els avenços en matèria de transparència fiscal i la situació dels  treballadors veïns a Andorra. Rodríguez Zapatero es va interessar per l’estat dels drets laborals al país i per la necessitat d’arribar als estàndards internacionals en la matèria. Bartumeu va manifestar- li “la intenció de modificar la legislació laboral durant el 2010”. En aquest sentit, el cap de Govern va exposar que el seu gabinet  té la intenció de garantir, entre d’altres aspectes, “l’exercici correcte de l’activitat sindical” al Principat. També va comunicar-li la voluntat d’arribar a acords concrets amb la resta de grups representats en l’arc parlamentari “per avançar en matèria de legislació laboral”, durant els dotze mesos següents de la legislatura. L’altre gran tema abordat pels dos mandataris van ser les relacions amb l’Europa dels 27. El pacte d’Estat que Bartumeu va plantejar dimarts el va fer ser prudent  a l’hora d’explicar la fórmula exacta que l’executiu vol tirar endavant, tot i que es va mostrar convençut que tant Coalició Reformista com Andorra pel Canvi “hi estaran a favor”, ja que així ho han manifestat diverses vegades.

PLE SUPORT

En qualsevol cas, va assegurar que Andorra tindrà en Rodríguez Zapatero un aliat segur en  aquest  procés de reconciliació amb Europa. El màxim mandatari espanyol es va oferir, segons el cap de Govern, “per ajudar a introduir els microestats a la Unió Europea”. El Tractat de Lisboa serà el document de base que acabarà de fixar amb exactitud quins han de ser els vincles entre la UE i els petits estats. Bartumeu ja va avançar a final de l’estiu que aquests territoris havien de buscar, de manera con junta, l’encaix exacte que els permeti gaudir d’una relació òptima amb el mercat interior. Rodríguez Zapatero va garantir-li una total voluntat  de cooperació amb l’objectiu de culminar aquest projecte. Finalment, el cap de Govern i el president espanyol també van parlar sobre el compromís amb la transparència fiscal, que en el fons és l’objectiu principal de la visita andorrana a la capital veïna. “Ens ha recordat que, tal com ho entén la Unió Europea, no podem viure contra el curs de la història”, va afirmar Bartumeu, en comentar la valoració que Zapatero fa dels acords que el Principat ja ha anat signant. El cap de l’executiu va aprofitar la trobada per convidar el seu homòleg a fer una visita oficial. “Ha ac ceptat la invitació per venir a Andorra més endavant, un cop acabi la presidència de torn” de la UE, ja que actualment el líder socialista té “molts altres  compromisos”. Tot i així, Bartumeu va declarar que el president espanyol té “moltes ganes de venir”.

pdf3.jpg