El Govern i la Cambra treballen en plans de finançament preferent

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Gener de 2010

El debat sobre la inajornable reforma fiscal que permeti la signatura d’acords per evitar la doble imposició ha eclipsat pràcticament la resta d’assumptes del Ministeri d’Economia i Finances. El titular de la cartera, Pere López, va explicar durant una entrevista recent amb aquest rotatiu que el ministeri treballa conjuntament amb la Cambra de Comerç per a programes de finançament preferent per a empreses i que, d’altra banda, vol donar un impuls decidit a les energies renovables.

Segons va explicar López, el Ministeri d’Economia i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis estan elaborant conjuntament programes de finançament preferent per a la modernització de l’activitat empresarial. Els resultats d’aquests treballs, juntament amb programes de formació i de suport a l’activitat empresarial en general, seran properament presentats a la Taula de Comerç i Turisme en una reunió aquest mateix mes. Els destinataris dels programes de finançament preferent seran professionals i empresaris innovadors que participin de la millora i la modernització de l’activitat empresarial.

Els programes de finançament preferent funcionaran al marge de l’activitat que ja desenvolupa Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), entitat que l’Executiu socialdemòcrata vol més orientada a la promoció empresarial que no pas a la captació d’inversió estrangera. Per ara, les polítiques de suport a l’activitat empresarial i de finançament preferent són l’única via d’ajudes directes que té previst l’Executiu. Segons el titular d’Economia, a Andorra no es pot parlar d’ajudes fiscals en tant que el marc fiscal està pendent d’aprovació i les figures tributàries actuals donen molt poc marge de maniobra.

Una altra prioritat del Ministeri d’Economia per al 2010 és l’impuls a les energies renovables, un sector pràcticament inexistent al Principat. López vol tirar endavant una nova política energètica en què les energies renovables tinguin un paper destacat. D’entrada, però, caldrà dotar aquest sector incipient d’un marc normatiu adequat que, per ara, és inexistent a Andorra. D’altra banda, el titular d’Economia espera que la potenciació d’aquest nou sector tingui uns translació efectiva sobre l’economia amb la generació de noves oportunitats de negoci.

En certa manera, el Govern socialdemòcrata s’inspira en l’experiència de l’executiu socialista espanyol que en els últims cinc anys ha donat un impuls decisiu a les renovables, fins al punt de convertir Espanya en un país capdavanter en la generació i el consum d’aquest tipus d’energia.

pdf3.jpg