El fons de garantia de dipòsits i inversions, en breu

Autor: i. a.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Gener de 2010

Una de les principals accions del Govern quant al sector financer durant els primers mesos d’aquest any serà la creació d’un fons de garantia de dipòsits i d’un fons de garantia d’inversions.

Aquestes dues mesures hauran de servir per donar més fortalesa i seguretat a la plaça financera andorrana, així com per substituir les reserves de fons en garantia, una figura llargament criticada pel sector financer.

L’Executiu ja ha fet arribar a l’INAF dos esborranys dels avantprojectes de llei de fons de garantia de dipòsits i fons de garantia d’inversions. Tal com ja va fer amb el Projecte de llei sobre el règim jurídic de les entitats financeres d’inversió i de les societats gestores d’organismes d’inversió col.lectiva i amb el Projecte de llei de règim jurídic de les entitats bancàries i de règim administratiu bàsic de les entitats operatives del sistema financer, el Govern vol conèixer l’opinió de l’INAF sobre els textos de garantia de dipòsits i inversions abans d’entrar-los a tramitació al Consell General.

Les dues futures lleis, que podrien ser aprovades abans de l’estiu, serviran per substituir les reserves de fons en garantia, una figura contra la qual els representants del sector financer s’han pronunciat en diverses ocasions. Les actuals reserves de fons, segons s’ha denunciat diverses vegades des del sector, no actuen com una garantia del sistema, sinó més aviat com una mesura perquè l’Executiu pugui disposar de més recursos. És a dir, les reserves han acabat convertides més en una mesura recaptatòria que no pas en un mecanisme de garantia.

D’altra banda, la manca de mecanismes de garantia homologables als existents en altres països suposen un diferencial negatiu per la plaça financera andorrana. És per això que des de l’Executiu s’admet que els dos Projectes de llei de fons de garantia de dipòsits i d’inversions arriben tard, “però val més tard que mai”. El Govern reconeix que, d’haver estat aprovades fa anys, aquestes figures haurien ajudat al sector financer en moments complicats com els viscuts a principis de l’any passat. “En aquell moment molts governs anunciaven la garantia dels dipòsits i Andorra no ho va poder fer perquè no hi havia fons de garantia ni llei que el regulés”, va explicar el ministre de Finances, Pere López.

Els dos Projectes de llei s’emmarquen en un paquet de textos per homologar el sistema financer que el Govern ja ha començat a tramitat al Consell i que són claus per a la internacionalització del sector.

pdf3.jpg