L’oposició retreu a Espot la poca transparència dels acords fiscals

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Desembre de 2009

La tramitació al Consell General dels acords d’intercanvi d’informacions fiscals pot ser menys plàcida del que alguns esperaven i del que el Govern i els socialdemòcrates voldrien.

Els dos grups de l’oposició van criticar ahir l’Executiu que encapçala Jaume Bartumeu per la manca de transparència en el procés de negociació dels acords. El vot d’ApC ja era previsiblement contrari, ja que la plataforma es va oposar a la llei aprovada al setembre, però fins i tot els reformistes van advertit el Govern que es podria trobar amb sorpreses no gaire agradables.

El conseller reformista i membre de la Comissió de Política Exterior Joan Torres va lamentar que el ministre d’Exteriors, Xavier Espot, no facilités cap informació complementària durant la seva compareixença a porta tancada d’ahir al matí. “No volem participar en la negociació, que correspon al Govern, però sí que volem estar informats i no pot ser que l’Executiu tingui el Consell totalment al marge”, va afirmar Torres a la sortida de la reunió.

El conseller reformista va criticar el Govern per actuar com si l’aprovació dels acords per part del Consell fos un acte degut i no va descartar que CR pogués votar-hi en contra. Això sí, Torres va descartar una posició purament política en aquest punt i va assegurar que “si els acords s’ajusten a la llei i són bons per a Andorra, hi votarem a favor”.

El president del Grup ApC, Eusebi Nomen, també es va declarar “molt decebut” per la compareixença del titular d’Exteriors. Nomen va reiterar les crítiques de la plataforma a uns convenis que, segons ell, desborden el marc de la llei aprovada al setembre i que, a més, contenen importants diferències entre si.

Més enllà d’aquestes crítiques, ja conegudes, el líder d’ApC va retreure al Govern el ressò que vol donar a la signatura de l’acord fiscal amb Espanya. El 14 de gener sembla la data escollida per fer coincidir les agendes de Bartumeu, la ministra d’Economia espanyola, Elena Salgado, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons Nomen, l’acord s’hauria de signat amb la màxima discreció per evitar l’alarma de la clientela espanyola.

pdf3.jpg