El Govern calcula firmar el conveni amb Espanya a mitjan gener

Autor: a. tugas / c. audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 de Desembre de 2009

El Govern calcula que la firma del conveni d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya es farà a mitjan gener. Almenys és aquesta la previsió amb què treballa el ministeri d’Afers Exteriors, el titular del qual, Xavier Espot, va comparèixer ahir al matí davant els consellers de la comissió legislativa per informar-los de l’estat dels convenis fiscals.

Així doncs, la signatura arribarà després que el document hagués passat, fa just una setmana, per la ratificació dels consells de ministres del Principat i del país veí del sud. No obstant això, la data concreta per a la firma encara no ha transcendit.

S’espera que, per la part espanyola, sigui la vicepresidenta econòmica de l’executiu de Zapatero la que s’encarregui de tancar el text a Andorra. Un document que és considerat com el tercer de qualitat segons els estàndards fixats per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Europeu (OCDE) i que s’afegirà als ja tancats amb França i amb Portugal. Des de l’executiu ja s’ha incidit que el conveni d’intercanvi d’informació fiscal no preveu en cap cas la retroactivitat i que, de fet, no hi haurà cap interpretació possible perquè aquesta figura es pugui aplicar. A més, el conveni, tal com ja ha anat reiterant el Govern, constituirà el pas previ per a l’inici de les negociacions per evitar la doble imposició, un cop el marc fiscal del país estigui a punt. Aquestes qüestions, de fet, seran analitzades el febrer vinent per Jaume Bartumeu i José Luis Rodríguez Zapatero, en el marc d’una reunió bilateral que mantindran els dos mandataris.

D’altra banda, el ministre Espot també va explicar als consellers generals integrants de la comissió d’Exteriors –la compareixença es va fer a porta tancada– que s’està a punt de tancar set acords més, tots amb els països nòrdics: Islàndia, Finlàndia, Noruega, Suècia, Dinamarca i les jurisdiccions de Groenlàndia i les illes Fèroe. Els textos, tal com va garantir Espot, estan “pràcticament tancats” i segueixen el model estàndard que s’ha utilitzat amb la resta de convenis que ja s’han enllestit. En total, entre el setembre i el novembre l’executiu ha segellat acords en matèria fiscal amb nou estats.

pdf3.jpg