Els reformistes es queden sols en la moció contra els horaris comercials

Autor: a.tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 de Desembre de 2009

La moció de Coalició Reformista perquè el Govern socialdemòcrata reconsideri la proposta d’horaris comercials, que implica tancar les botigues deu diumenges a la tar da, va ser rebutjada, com es preveia.

El que ja no era tan clar era el posicionament d’Andorra pel Canvi, que no s’havia mostrat mai favorable al decret.

El conseller d’ApC Òscar Encuentra va manifestar que tampoc no hi donarien suport. Segons va explicar, es tracta d’un “debat estèril” que retarda la sortida de la crisi, “i les veritables reformes estructurals” que tots els partits esmenten constantment. “La conciliació de la vida laboral i familiar s’ha de fer en el marc de la constitució social, i amb l’esforç de tots”, va sentenciar.

Va ser la consellera de CR Conxita Mora qui va encarregar-se de defensar la moció. Un discurs que, per un malentès amb el síndic general, va tenir lloc després de la intervenció de la resta de grups parlamentaris. Mora va res saltar que “el país donarà mala imatge, crearà confusió als turistes i es perdrà competitivitat”. A més, la consellera va afegir que la mesura no reactivava l’economia, i que a més perjudicava alguns treballadors que “volen dies de festa sencers, i no tardes lliures”. Així, també va posar en relleu que la proposta del Govern socialdemòcrata eliminava un fet diferencial com ho és obrir les botigues en diumenge, i significava “malbaratar els esforços fets per atraure turistes en temporada baixa”.

MESURA DE COHESIÓ SOCIAL

La consellera socialdemòcrata Bibiana Rossa va ser l’encarregada de respondre les declaracions de Conxita Mora. Va manifestar que el PS també és partidari del consens entre el treballador i l’empresa, però va constatar que “no hi ha les eines de negociació col·lectiva perquè els empresaris dialoguin amb els empleats”. Així, va assegurar que el Govern tenia l’obligació de prendre una mesura “social” que “beneficiarà tot – hom”. “Es percebrà que som un país de persones amb cohesió social”, va afegir-hi.

La consellera reformista no es va mostrar gens d’acord amb els arguments de Rossa. Mora va afirmar que entenia la necessitat de crear cohesió social, però que no es podia fer “suprimint treball remunerat”, “sense generar riquesa” i sense tenir en compte “tots els sectors econòmics”. Així mateix, també va fer un esment especial als comerciants del Pas de la Casa, molts dels quals, per cert, estaven seguint la sessió amb interès a la mateixa sala de plens.

Però Rossa va assegurar que, amb la legislació vigent, l’executiu “no disposa d’altres mitjans” per tal de donar un cop de mà als treballadors.

Tot i així, Rossa va admetre que, si bé la mesura era globalment correcta, el PS es podia haver equivocat en l’estimació dels diumenges que podien ser considerats “de poca afluència”. En concret, es va referir al del maig i al del novembre, que poden coincidir amb ponts a Espanya.

pdf3.jpg