El Govern preveu apujar el preu del cartró de tabac entre dos i tres euros

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 de Desembre de 2009

L’executiu preveu que el preu dels cartrons de tabac (deu paquets) s’apugi entre dos i tres euros. L’augment serà una realitat quan el projecte de llei de modificació de la Llei d’impostos especials sigui text legislatiu.

Ara el Govern n’ha aprovat la proposta, que haurà de seguir el curs parlamentari i, probablement, es podria aprovar dins el primer període de sessions de l’any vinent. La puja respon, principalment, a dos factors: anivellar lleugerament la balança respecte dels dos països veïns (i així evitar suposats malestars d’Espanya o França i no fomentar activitats il·lícites com el contraban) tot garantint el diferencial de preus i incrementar els ingressos de l’Estat. En efecte, el projecte legislatiu és la base que permetria a l’executiu incrementar de 25 milions la recaptació, tal i com està recollit en el pressupost per al 2010.

L’aprovació del projecte de llei la va dur a terme el consell de ministres en la seva darrera reunió. I segons que va comunicar ahir el Govern, l’encariment mitjà del preu de venda al públic, amb l’augment del tipus impositiu, es considera que serà de 0,26 euros per paquet en el cas de les cigarretes rosses i de 0,31 euros pel que fa als paquets de tabac negre. No obstant això, l’executiu no va facilitar ahir la concreció de cadascun dels increments establerts en la modificació prevista, el principal objectiu de la qual “és revisar els tipus impositius sobre el tabac” tot i que el Govern vol continuar garantint “un important diferencial de preu en aquest producte respecte dels països veïns, un diferencial que quedarà fixat al voltant del 30%”. Això permetrà, també, lluitar contra tràfics il·lícits que poden estar incentivats per diferencials de preus importants”.

GASOILS

Aprofitant la modificació referida als tabacs, el Govern també introduirà altres retocs legislatius. Així, es preveu ampliar l’aplicació d’un gravamen reduït a aquelles empreses que utilitzin el gasoil com a combustible en les seves produccions industrials. En aquest sentit, l’executiu pensa, per exemple, en el forn incinerador de la Comella. I també en les estacions d’esquí. Però també altres activitats, com ara els forns de pa o les bugaderies. La llei establirà un règim sancionador específic per permetre controlar la destinació concreta del gasoil que es beneficiï de la rebaixa impositiva.

En un altre àmbit de modificacions també es faran alguns retocs més en alguns mecanismes de càlcul, per facilitar-lo especialment als duaners. Així, especialment es canviarà la base de tributació de les cerveses i els vins. Actualment es graven en funció dels litres d’alcohol pur que contenen, mentre que amb la modificació se simplificarà el tràmit, de manera que la cervesa i el vi es gravaran en funció dels litres de producte importat.

pdf3.jpg