El Govern aprova un augment del 65% de les taxes sobre el tabac

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Desembre de 2009

El Consell de Ministres ha donat llum verd al projecte de llei que augmentarà en el 65% les taxes sobre el tabac amb l’objectiu de complir amb els compromisos internacionals del Principat.

L’augment, fa uns mesos, dels impostos sobre el tabac a Espanya va situar el diferencial de preus per sobre del que preveuen els acords internacionals, fet pel qual l’Executiu, que espera augmentar sensiblement la recaptació, ha aprovat aquesta nova pujada.

Amb la modificació a l’alça, el paquet de cigarretes rosses creixerà 0,26 euros, mentre que el cigarretes negres s’incrementarà en 0,31 euros. Tot plegat farà que els ingressos del Govern per aquest concepte passin dels 38,6 milions d’euros anuals actuals a 64 milions, un increment entorn del 65%. L’Executiu va destacar ahir que la modificació de la taxa sobre el tabac és un pas més en l’harmonització de les figures impositives iniciada amb l’entrada en vigor de la Llei d’impostos especials aprovada pel Consell General la tardor del 2008. Es tracta d’una llei que grava específicament l’alcohol, el tabac i els carburants, ja que es tracta de productes que per la seva naturalesa generen un costos socials, mediambientals i sanitaris que, en bona part, són assumits per l’Estat.

Tot i l’augment, el diferencial mitjà en els productes de tabac del Principat respecte dels països veïns es manté entorn del 30%. El Govern va informar ahir que pretén mantenir aquest percentatge d’una forma més o menys fixa, ja que es considera que és un preu competitiu per al comerç andorrà.

REFORMA CONTROVERTIDA

L’augment de la pressió fiscal sobre el tabac no ha estat exempt de polèmica, però no tant per la modificació legislativa en si, sinó més per les seves repercussions pressupostàries. L’oposició reformista va criticar que el Govern socialdemòcrata inclogués els quasi 30 milions d’euros de recaptació addicional al projecte de llei de Pressupost quan el Consell General encara no havia donat el vistiplau a l’augment de les taxes.

Ara, l’increment dels impostos sobre el tabac arribarà a la Casa de la Vall en ple debat sobre les esmenes a la totalitat al Pressupost que es debaten avui en sessió plenària.

REVISIÓ DELS MECANISMES

La reforma aprovada pel Consell de Ministres també afecta l’impost sobre les begudes alcohòliques. Si fins ara l’impost es calculava en base als litres d’alcohol pur de cada beguda espirituosa, ara se simplificarà el tràmit, de manera que la cervesa i el vi es gravaran en funció dels litres de producte importat. Aquesta modificació, segons l’Executiu, no s’ha de traduir en un augment de la pressió fiscal ni de la recaptació.

pdf3.jpg