Mai és tard per a la prevenció

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Desembre de 2009

El secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, va anunciar ahir la posada en marxa d’una campanya de manera conjunta entre el Govern i la Creu Roja Andorrana que sota el lema Encara hi ets a temps buscarà prevenir les actituds perilloses amb el volant del cotxe.

Així, la campanya divulgativa es farà directament als locals d’oci nocturn on es distribuiran de manera voluntària etilotests amb els quals es podrà saber si s’està en condicions de conduir després d’haver consumit alcohol. El mateix Bartolomé va explicar que es distribuiran 600 etilotests durant quatre caps de setmana que es repartiran en aquelles zones del país on hi ha una major oferta relacionada amb l’oci nocturn: Arinsal, Soldeu, Andorra la Vella i a Escaldes. Davant d’aquesta mena de iniciatives no podem més que felicitar a aquells que les impulsen, atès que sempre insistim que la prevenció és un mecanisme cabdal i altament eficaç per combatre les conductes incíviques. És a dir, aquesta mena d’actuacions contribueixen a crear de mica en mica els ciments d’una correcte educació viària. I un exemple que aquest tipus de iniciatives obtenen els seus resultats n’és el balanç dels controls d’alcoholèmia duts a terme durant aquestes festes de Nadal. En concret, segons va comunicar el ministeri de l’Interior, dels 424 controls realitzats, només sis van donar positiu. Aquests són uns resultats que ens fan ser optimistes tot i que l’objectiu hauria de aconseguir escriure un zero en el caseller dels positius.

D’altra banda, i en referència al bus nocturn d’Arinsal, el secretari d’Estat va exposar que la prova pilot que actualment s’està realitzant fins a les tres de la matinada es podria ampliar a altres dies de la setmana i a altres rutes en cas que els resultats siguin satisfactoris. En aquest sentit, creiem que per provar no és perd res, al contrari, segur que se n’extrauria una conclusió positiva.

A més, Interior ha iniciat una ronda de contactes amb l’Associació de Locals Nocturns d’Andorra (ALNA) per treballar sobre el futur model d’oci nocturn del Principat. El secretari d’Estat va remarcar que cal saber combinar l’esbarjo, amb el civisme i la seguretat viària. Precisament en aquest sentit creiem que ja fa massa temps que es posposa aquest debat. I és que en més d’una ocasió, els empresaris del sector ja han mostrat la seva disposició de parlar sobre el tema, però ara falta que des de la classe política també existeixi la mateixa voluntat. Aquesta és una qüestió que també va lligada amb el turisme i, per tant, caldria que hi hagués un marc legal més adequat als temps en què vivim on cadascú sabés el rol que pot jugar i tothom se’n pogués beneficiar.

pdf3.jpg