L’Executiu renova 260 milions d’euros de deute públic

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

El Consell de Ministres va aprovar ahir una nova emissió de 260 milions d’euros de deute públic per substituir l’emprèstit aprovat per l’anterior Executiu a finals del 2005 i que vencia el 31 de desembre. El nou emprèstit portarà el nom de Deute públic del Principat d’Andorra, emissió del 31 de desembre del 2009.

L’anterior emissió, aprovada el 30 de desembre de 2005 pel gabinet d’Albert Pintat, va ser subscrita íntegrament per les entitats bancàries andorranes. Ara, el Govern ha cregut convenient renovar l’emissió del deute, que quedarà fraccionat en títols nominals de 1.000 euros cadascun i que tindran un interès equivalent a l’interès que fixa anualment el Banc Central Europeu (BCE), més conegut com Euríbor, i que s’estableix el primer dia hàbil de cada any natural. La nova emissió de deute aprovada ahir pel Consell de Ministres vencerà d’aquí a quatre anys, el 31 de desembre del 2013. A partir d’ara l’INAF haurà d’establir la normativa tèndència necessària per a la gestió i l’administració de l’emprèstit aprovat ahir al matí.

L’actual Govern socialdemòcrata ha lamentat en diverses ocasions el fet d’haver-se vist obligat a renegociar el 100% de l’endeutament de l’Estat durant els primers sis mesos de la legislatura. Una primera pòlissa de crèdit vencia al juny i una segona a final d’any. Davant d’aquesta situació, l’Executiu s’ha compromès en reiterades ocasions a establir un sistema de finançament de l’Estat que eviti a propers Governs trobar-se en aquesta situació.

pdf3.jpg