Vives demana unitat en un discurs de fort contingut social per la crisi

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

La crisi econòmica i la necessitat del Principat de definir un nou model de creixement van marcar el discurs de felicitació de Nadal que el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va adreçar ahir a les autoritats polítiques durant la recepció al Palau de la Seu d’Urgell.

El parlament del copríncep bisbe va tenir un to marcadament social, a la vegada que contenia apel.lacions a la unitat i a la reflexió que no van passar desapercebudes pels representants polítics en un moment en què el bloqueig de l’acció de Govern és un risc més evident que mai.
Vives es va referir a la “urgència de discernir sobre les decisions a prendre, així com fomentar la responsabilitat de tots envers el bé comú” a la vegada que va demanar la “col.laboració de tots” i l'”alçada de mires” per trobar “punts de convergència”. Es referia a la crisi i a les solucions per afrontar-la per “impulsar un nou dinamisme empresarial i laboral”, però tots els presents van entendre que les paraules del copríncep anaven més enllà. No en va, Vives va cloure el seu discurs citant el preàmbul de la Constitució per demanar que el lema d’Andorra, virtus unita fortior “continuï sent una divisa plenament vigent”.

El discurs del copríncep, que ja habitualment dedica atenció a la situació dels més desafavorits, va ser ahir especialment incisiu en la qüestió social. “Som un Estat social”, va dir el copríncep citant l’article primer de la Constitució que qualifica l’estat també de democràtic i de dret. El copríncep va instar els presents a treballar per una “renovació ètica de la vida social i econòmica” i un “nou compromís amb els pobres” que porti a “redistribuir amb justícia els beneficis”.

ENROCATS

Tots els grups polítics presents van entendre els missatges, més o menys evidents, de Vives, però les posicions després del discurs van continuar sent les mateixes que han mantingut en els últims mesos. El president del Grup ApC, Eusebi Nomen, va tornar a acusar els socialdemòcrates de ser incapaços de posar un programa de govern damunt la taula. El líder del PS a la Casa de la Vall, Francesc Rodríguez, va fer seva l’apel.lació de Vives al “discerniment” mentre que el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va reiterar la seva oferta de Govern d’unitat, a la vegada que instava l’Executiu socialdemòcrata a prendre la iniciativa per fer-lo possible.

pdf3.jpg