Les discoteques hauran de tancar 13 hores abans de tornar a obrir

Autor: Eva Arasa
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

Les discoteques, pubs i sales de festa hauran de deixar passar un mínim de 13 hores des del seu tancament abans no puguin tornar a obrir. D’aquesta manera, la pràctica de tancar a les 4 de la matinada i tornar a obrir a les 6 del matí, que fins ara s’emparava en el Decret dels Veguers del 12 de desembre de 1990, és il.legal des d’avui mateix, quan entra en vigor un nou decret del Govern que regula els horaris d’obertura i tancament dels locals d’oci nocturn.

No ha passat ni un mes des que els propietaris de l’Edifici Principat, situat a l’avinguda de Tarragona, van fer públiques les seves queixes sobre el costum relativament recent de la discoteca Xoxolao d’obrir els diumenges com a after-hour, és a dir, de les sis a les nou del matí, aproximadament. La comunitat no ha rebut cap resposta oficial del Govern –els propietaris havien adreçat una carta al ministre d’Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay, en la qual denunciaven la suposada contaminació acústica produïda pel local. Així i tot, ahir van descobrir que el BOPA publicava el Decret del 16 de desembre de 2009, d’horaris de tancament i obertura de les discoteques, pubs i sales de festa.

El president de la Comunitat de Propietaris de l’Edifici Principat, Xavier Gonzàlez, va valorar ahir positivament les disposicions del nou decret i va assegurar que, “tot i que la guerra encara no està guanyada, això és una primera batalla”. Sigui com sigui, Gonzàlez va voler deixar ben clar que la seva lluita no és en contra dels locals d’oci nocturn. El president de la comunitat veïnal, de fet, defensa que hi hagi “alternatives d’oci per als joves”.

El motiu principal de les queixes dels propietaris és l’excessiu soroll del Xoxolao. Després de diverses denúncies i conseqüents intervencions del cos de Banders, els mesuraments han establert que la música de la discoteca arriba tot just als 26 decibels i no supera, per tant, els 27 decibels, a partir dels quals es considera que un soroll és efectivament contaminant.

Gonzàlez, però, va assenyalar que “no és el mateix un pic de soroll de 27 decibels, provocat per un crit o per algun objecte que es trenca, que un soroll continuat de 26 decibels”. Per a la comunitat, el soroll continuat és molt molest i més perquè es produeix a la nit i també a la matinada.

Amb l’entrada en vigor del nou decret, els veïns creuen que finalment podran descansar, com a mínim a partir de les quatre de la matinada. Igualment, els incidents que es produïen als dos portals de l’edifici, relacionats en molts casos amb el consum de drogues, han disminuït des que es van instal.lar càmeres de vigilància.

De la seva banda, l’Associació de Locals Nocturns no ha volgut fer encara una valoració oficial del nou decret, ja que la notícia els va agafar per sorpresa. L’entitat havia demanat que el Govern autoritzés una prova pilot per poder tancar una hora més tard tots els dies i, de moment, no només no han obtingut resposta a la seva petició, sinó que s’han trobat amb un reglament que, aparentment, és més restrictiu.

PERÍODE D’ADAPTACIÓ
L’Executiu ha tirat endavant el decret, que introdueix canvis principalment en l’horari d’obertura, amb l’objectiu de compaginar l’oci amb el descans dels veïns. Encara que el nou decret entra en vigor a partir d’avui mateix, fonts de Govern van confirmar ahir que hi haurà un període d’adaptació, és a dir, els primers dies s’informarà els locals que incompleixin els horaris del contingut de la nova normativa.

pdf3.jpg