El Govern espanyol autoritza la firma de l’acord fiscal

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

Els governs d’Espanya i Andorra van donar ahir llum verd simultàniament a la signatura de l’acord d’intercanvi d’informacions en matèria fiscal que els dos països van començar a negociar l’estiu passat i que serà, sens dubte, el més emblemàtic de tots els convenis en la matèria que està firmant el Principat.

La nota de premsa feta pública ahir pel Consell de Ministres espanyol qualificava l’acord com el pas previ indispensable per a la propera conclusió d’un conveni per evitar la doble imposició, tan bon punt Andorra tingui enllestit el marc tributari intern. Segons el mateix comunicat, l’acord permetrà “millorar i agilitzar” els mecanismes que regeixen l’intercanvi de dades tributàries. D’altra banda, l’Executiu de Madrid va recordar que Andorra havia estat considerada fins ara per Espanya com un paradís fiscal, consideració que va començar a canviar el juliol passat, quan el Principat va demanar formalment a l’Estat veí establir les converses per a la futura conclusió d’un acord d’intercanvi d’informacions fiscals.

Pràcticament a la mateixa hora, el Gabinet de Jaume Bartumeu donava el vistiplau definitiu al redactat de l’acord, un conveni que l’Executiu ja va avançar, sense entrar en detalls, que tindrà conseqüències molt positives per a l’economia andorrana i que si diferia en alguna cosa amb els signats anteriorment seria precisament en el fet que serà més beneficiós per a Andorra.

L’acord amb Espanya serà el desè dels 12 que el Principat necessita per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE. De moment, ja hi ha acords signats amb Àustria, Liechtenstein, San Marino, Mònaco, França, Bèlgica, Països Baixos, Argentina i Portugal. El d’Espanya, juntament amb els de França i Portugal, seran els tres acords “de qualitat” que el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va demanar a Bartumeu; entenent com acord de qualitat aquell que es conclou amb un país amb el qual el Principat tingui relacions econòmiques reals i d’un volum considerable.

L’acord se signarà durant les primers setmanes de gener, dates en les quals també està prevista la primera trobada entre Bartumeu i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, des que el primer va ser investit cap de Govern. La trobada servirà per posar les bases del futur acord estable d’Andorra amb la Unió Europea.

pdf3.jpg