El Govern varia els horaris dels locals nocturns per evitar els ‘afterhours

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

Els afterhours han mort. Abans de néixer, com aquell qui diu. El Govern ha acordat una modificació del decret que regulava l’obertura i el tancament dels pubs, les discoteques i les sales de festes.

I ho ha fet per frenar l’incipient posada en marxa de discoteques que, aprofitant el buit legal fins ara existent, obrien els caps de setmana a les 6 del matí, un parell d’hores després d’haver tancat. Ara, els esmentats locals d’oci nocturn no podran obrir fins al cap de tretze hores d’haver tancat (o de dotze o onze hores, segons el dia de què es tracti). L’associació que agrupa els principals locals d’aquestes característiques es va mostrar ahir sorprès per la mesura. I molesta pel fet de no haver estat consultada. I va advertir que la mesura pot ser incongruent vist que cada vegada més establiments que no tenen els permisos administratius com a discoteca o pub funcionen com a local de nit. I, aquests, sí que podrien obrir de seguida. No tindrien cap limitació.

El canvi en el decret només afecta l’espai de temps que és necessari que passi per poder tornar a obrir. La resta continua tot igual. Fonts governamentals van explicar ahir que la modificació obeïa a un intent per regular aquesta situació, que presentava un buit legal, i com a resposta a algunes queixes veïnals que s’havien transmès formalment degut al soroll que hi hauria a l’entorn dels locals a primera hora del matí. Segons fonts del sector, només un parell d’establiments amb la deguda classificació administrativa haurien posat en pràctica, els darrers mesos, el local afterhours. Es tractaria de sengles locals a Andorra la Vella i a Encamp.

ADVERTÈNCIA

Les fonts governamentals consultades van explicar que durant un termini de temps prudencial –que no es va aclarir quin seria – i després de comunicar als locals la decisió adoptada i ja publicada al BOPA es faran controls per comprovar que la nova normativa s’està complint. Inicialment, si es detecten incompliments, hi haurà advertències verbals, constatació del fet i anotació del mateix. Posteriorment es passarà a aplicar sancions en tota l’extensió que el decret fixa i que, en aquest àmbit, no s’ha modificat pas. Els horaris de tancament es mantenen a les 3 de la matinada excepte els divendres, els dissabtes i les vigílies de dies festius en què el tancament es pot allargar fins a les 4. En ocasió de les revetlles de sant Joan i sant Pere, les nits de Nadal i Cap d’Any, per Carnaval i les festes majors de les parròquies i els pobles es pot arribar a tancar a les 5 de la matinada. En les hores esmentades, s’han d’encendre els llums i aturar la música. Mitja hora després han de tancar-se les portes de totes totes.

Les fonts de l’Associació de Locals de Nit d’Andorra (ALNA) consultades van assegurar ahir desconèixer la mesura però sí que van admetre haver sol·licitat una entrevista formal amb el Govern per demandar una regulació més global. “El que el sector necessita és ordre”, van assegurar les fonts, que van recordar que la normativa actual és “obsoleta” i que el sector té diferents necessitats que fan que ara sigui “un bon moment per parlar” i per establir un nou marc.

pdf3.jpg