Vives demana unitat i solidaritat

Autor: d. m.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2009

El Copríncep episcopal, Joan Enric Vives, va fer d’amfitrió ahir en la tradicional recepció de Nadal que ofereix a les autoritats polítiques i als representats de la societat civil del Principat.

Vives va pronunciar un discurs en què va voler recordar als que més pateixen els efectes de la crisi econòmica i, tot recordant que la Constitució defineix Andorra com un Estat “social”, va reclamar “el concurs de tots, dels poders públics i de totes les forces socials, per obrir el país a nous horitzonts de progrés i prosperitat”. “Amb la col·laboració de tots i amb alçada de mires es poden trobar els punts de necessària convergència en la recerca dels objectius més urgents i convenients per al país”, va insistir. Aquestes paraules tenien un significat especial en un moment de divisió de les forces polítiques com l’actual. Així que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els presidents dels tres grups parlamentaris s’hi van referir.

Bartumeu va explicar que ell entén com a “democràcia ordenada i responsable” el que ha succeït al Congrés espanyol fins a la culminació de l’aprovació dels comptes de l’Estat veí. El cap de l’executiu va recordar que tampoc el PSOE no té majoria a la Cambra però que fruit de la negociació de les esmenes parcials el govern de Zapatero ha obtingut els suports necessaris. Bartumeu va assegurar que això és el que espera que succeeixi amb el pressupost del Govern un cop s’iniciï el debat en comissió. En relació amb el discurs del Copríncep, en va destacar especialment la referència a l’Estat “social”. “”El fet de recordar que la nostra Constitució diu que aquest és un Estat de dret, democràtic i social és bo”, va afirmar.

ELS GRUPS PARLAMENTARIS

Al seu torn, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va insistir que la formació vol consens però que “el pressupost que ha presentat el Govern no és un pressupost de solucions per a Andorra”. Això no obstant, va remarcar que ApC continua apostant per “un diàleg social i institucional que permeti un pressupost de solucions”. Joan Gabriel, president dels reformistes a la cambra, va comentar que “la unitat l’ha de provocar qui té l’acció per fer-ho. Nosaltres l’oferim”. I és que va posar de manifest que d’igual manera que, com diu la dita, dos no es barallen si un no vol, “un sol tampoc no pot estimar”. El president dels socialdemòcrates, Francesc Rodríguez, no es va voler referir a la qüestió del pressupost però sí que va indicar, amb relació a la unitat reclamada pel Copríncep episcopal, que “hem de ser conscients que el primer és l’interès del poble, no el particular dels grups parlamentaris”.

CONVENI D’INTERCANVI

Els consells de ministres d’Andorra i Espanya van ratificar ahir el conveni d’intercanvi d’informació fiscal que hauran de signar els dos països properament. La data de la firma està pendent de quadrar agendes. Quant a la reunió anunciada entre el cap de Govern i l’homòleg espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, serà al gener i no al febrer, com havia donat a conèixer inicialment l’ambaixador a l’Estat veí del sud, Manuel Pujadas.

pdf3.jpg