Dallerès demana als consellers una “serena reflexió” i defensa el consens

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 22 de Desembre de 2009

Amb motiu del Consell de Sant Tomàs, el síndic general, Josep Dallerès, va fer us ahir de les seves dots poètiques per bastir una metàfora que tots els grups van captar a la primera. Dallerès es va referir a l'”acord de mínims” assolit a la recent cimera del clima de Copenhaguen per demanar als consellers generals una “serena reflexió” durant el Nadal per lluitar contra els “gasos d’efecte hivernacle” presents a Andorra.

El to que va emprar el Síndic era suficient per demostrar que s’estava referint a la situació política del Principat amb el risc de bloqueig evident després de les topades de la majoria socialdemòcrata amb els seus antics socis d’ApC que han acabat amb la negativa rotunda de la plataforma a votar els comptes de l’Executiu o a abstenir-se per permetre’n l’aprovació.

Ara bé, a la sortida de la sessió va quedar clar que els tres Grups es refermen en les seves posicions, ja conegudes. Els socialdemòcrates van continuar confiant un pacte amb ApC, ja que, segons el president del grup, Francesc Rodríguez, no és cert que el PS no hagi posat propostes programàtiques damunt de la taula.

El president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va insistir en la necessitat d’un Govern d’unitat per superar l’actual situació, especialment adversa i va tornar a deixar clar que fora d’aquesta fórmula CR no pot contribuir a la governabilitat del país. D’altra banda, Gabriel va treure dramatisme a les conseqüències d’un eventual bloqueig del Pressupost, argumentant que “el país no quedaria paral.litzat”, per bé que els reformistes no desitgen que l’Executiu funcioni amb dotzenes parts.

El tercer en discòrdia, el Grup Parlamentari ApC, va tornar a demanar als reformistes que votin ells els comptes del Govern socialdemòcrata, ja que són “hereus” del Pressupost de l’últim Executiu liberal. Dallerès havia començat la sessió recordant que per Sant Tomàs el Consell passava comptes i que els sacs de gra es podien veure mig plens o mig buits, però que fins i tot un sol gra podia donar una espiga i posar la llavor d’una futura collita. “El Síndic s’oblida que amb la neu, el blat no germina”, va comentar el líder d’ApC, Eusebi Nomen.

pdf3.jpg