CR i ApC rebutgen la idea de bloquejar els pressupostos en el proper Consell General

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 22 de Desembre de 2009

«Coalició Reformista no ha tingut ni té cap contacte amb Andorra pel Canvi, ni té previst fer-ho». «De cap manera l’objectiu és de bloquejar o oposar-se als pressupostos ». Amb aquestes frases, els presidents dels dos grups parlamentaris, Joan Gabriel i Eusebi Nomen, es van mostrar contraris a arribar a un acord per assolir un resultat d’empat en la votació del debat a la totalitat dels pressupostos que s’ha de celebrar dimarts vinent.

S’entén que cadascú votarà a favor de la seva esmena a la totalitat, i per tant el projecte del Govern continuaria el seu periple parlamentari. Així ho van exposar després de la tradicional sessió del Consell de Sant Tomàs, en la qual es van presentar els informes de la delegació al Consell d’Europa i de la delegació a la Unió Interparlamentària, a més de llegir el manifest relatiu al 20è aniversari de la Convenció dels drets de l’infant. Malgrat tot, Gabriel va comentar que si es donés l’empat, «tampoc es deixaria el país paralitzat» treballant amb dotzenes parts. Però «en la dificultat econòmica que estem travessant, és el moment de treballar tots alhora, i fer-ho i no només dir-ho». Això és també el que va entendre del discurs que el síndic general, Josep Dalleres, va dirigir als consellers, en el qual va desitjar que les festes «permetin una reflexió serena». Fent una metàfora amb un sac de blat, que al seu entendre «és al parlament on s’acaba lligant», i posant com a exemple la cimera contra el canvi climàtic celebrada recentment a Copenhaguen, va comentar que «val més un acord de mínims», ja que «un gra de blat sembrat dóna una espiga, i de sembra en sembra s’omple el sac». Així, Gabriel va entendre que demana «unió i esforç», i va afegir que «poc li ha faltat per demanar un Govern d’unitat». D’aquesta manera, Gabriel va aprofitar per reiterar la que per a ells és una solució: un pacte d’Estat amb, a més del govern d’unitat, diversos temes sobre la taula. A l’entendre de Nomen, però, el front comú en el tema dels pressupostos l’han de fer CR i PS, perquè, segons ell, «són una continuïtat dels d’Albert Pintat».

Per contra, el líder dels reformistes va manifestar que no poden votar favorablement al projecte presentat pel Govern perquè «no és l’adequat per al país». En aquest sentit, Gabriel va assegurar que la seva decisió és fruit d’una reflexió i «no una còpia dels exercicis passats», va afegir fent una crítica als socialdemòcrates. De totes maneres, i aprofitant el símil emprat pel síndic, abans de lligar el sac amb blat o sense, Nomen va comentar que «primer s’ha de despedregar, llaurar i preparar el terreny». Així va reiterar la demanda, o l’exigència, als socialdemòcrates de presentar el seu programa de Govern abans de poder arribar a un acord, ja sigui pels pressupostos o en un altre tema. Una demanda que, segons el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, s’ha satisfet en diverses ocasions, com pot ser amb el discurs de Jaume Bartumeu en el debat d’investidura.
pdf3.jpg