Els actors econòmics i socials fan una crida contra les dotzenes parts

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorrra
Publicat el: 19 de Desembre de 2009

Durant els últims dies, els polítics han abordat el debat sobre el suport o no que tindrà el Projecte de llei de Pressupost per a l’any vinent, una qüestió que ara per ara queda en suspens després que tant CR com ApC anunciessin el seu vot en contra dels comptes del PS, un fet que obligaria a funcionar amb dotzenes parts i que, segons el cap de Govern, Jaume Bartumeu, paralitzaria prop de 50 milions amb un “efecte multiplicador”.

Mentre els grups parlamentaris continuen amb el seu joc de forces (que viurà el primer capítol amb el tractament de les esmenes a la totalitat de Joan Gabriel i Eusebi Nomen –CR i ApC– dimarts vinent a la Casa de la Vall), alguns dels actors econòmics i socials van deixar ben clar ahir que el principal perjudicat d’un funcionament amb dotzenes no serien els polítics, sinó el país en tota la seva complexitat.

Els més bel.ligerants contra el “bloqueig”, el protagonisme del qual van situar en les files reformistes, van ser el president de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el president de la Petita i Mitjana Empresa (Pime), Marc Aleix. Tots dos van coincidir en situar com a principal “culpable” de la precària situació econòmica del Principat l’antic Govern liberal que, segons Aleix, “va crear aquesta bomba nuclear de la qual ara es desentén”. Per bomba nuclear, des de la Pime s’il.lustrava el fruit de “la inconsciència política de tota aquella gent que ens va portar a l’actual situació de bancarrota”, actitud contra la qual, en cas de bloqueig, Aleix demanaria “fins a les últimes responsabilitats polítiques, sobretot a l’oposició de CR”.

Mentrestant, Ubach va qualificar el cada cop més pròxim entrebanc dels comptes al Parlament com una “manca de responsabilitat total de la classe política andorrana, que demostraria amb un bloqueig que no està a l’altura de les circumstàncies”. Acte seguit, el representant de l’USdA va aclarir que qui no es podria culpar és el PS, ja que “han trobat els calaixos completament vuits” i són els que mereixen, segons ell, “un marge inicial” que es materialitzi en els suports necessaris al Consell General. El líder sindical va matisar, però, que “unes anticipades no farien tampoc canviar gaire el panorama”, ja que es podrien repetir unes proporcions de consellers similars que obliguessin a haver de cercar igualment els consensos.

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va instar en una mateixa línia a l'”agrupament entre els diferents grups al Consell” en defensa d’un interès conjunt, el del Principat, i va demanar “esforç per part de tothom, ja que no és moment per perdre el temps”. Tampoc és moment, segons Altimir, per què els polítics pensin en els “antics deutes pendents”, sinó d’un “treball en positiu”. En resum: “Primer, que solucionin els problemes que interessen el país i, després, ja es tornaran a barallar”, va sentenciar el president de la CEA, mostrant-se disposat a col.laborar “en allò que faci falta”.

L’ACTIVITAT ECONÒMICA, EN PERILL

D’altra banda, des dels dos sectors principals del país, juntament amb el bancari, l’hoteleria i el comerç, alguns dels representants d’aquests col.lectius també van contestar ahir la trucada d’EL PERIÒDIC, i van manifestar malestar per la complexa situació de paràlisi. El president de la Unió Hotelera (UH), Xavier Palou, va expressar que “no ens podem permetre un estancament” pels efectes negatius que això tindria sobre les arques de l’Estat, de manera que va instar, com la majoria d’actors, a un “pacte polític” que permeti “consens” i evitar així una situació que “lligaria de mans i peus la societat, les empreses i el país en general”.

El president de la Federació d’associacions de comerciants d’Andorra (FACA), David Fraissinet, també va fer front comú contra la “paràlisi econòmica del país” que suposaria el bloqueig, un fet que “no convé i menys encara en temps de crisi”. Fraissinet va afirmar que, d’igual manera que les empeses han de fer previsions d’ingressos i despeses acurades i totalment vinculades al context econòmic actual, el país necessita “tenir en compte la realitat del 2010” i poder fer així una “gestió acurada”. Des de la FACA, però, es va diferenciar el “consens” del “diàleg”, ja que és mitjançant aquesta última modalitat com “cada actor defensa els seus compromisos i allò que representa” de manera legítima.

L’ACODA, IGUALMENT INSATISFETA

L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) va ampliar, en boca del seu president, Carles Pascuet, que el funcionament amb dotzenes parts no canviaria dràsticament el ja difícil panorama per al sector, perquè “el mateix Projecte de Pressupost per al 2010 ja té gairebé tota l’obra reconduïda” i, de fet, “l’obra nova és poquíssima”. Precisament, l’associació ja va criticar aquesta escassetat d’obra nova, segons va recordar Pascuet, que no va entrar en valoracions de caire polític ni va culpar ningú del bloqueig.

pdf3.jpg