No hi haurà eleccions el 2010

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Desembre de 2009

“No hi haurà, en cap cas, eleccions anticipades durant el 2010.” El cap de Govern ho va deixar ben clar. Amb o sense comptes, Jaume Bartumeu considera que la majoria socialdemòcrata té “l’obligació” de governar, tot responent a la voluntat popular que es va veure manifestada, segons Bartumeu, amb el resultat electoral.

D’aquesta manera responia el líder de l’executiu a la negativa d’Andorra pel Canvi al pressupost del 2010, confirmada ahir per l’executiva de la plataforma.

Bartumeu va explicar, en un esmorzar ofert a la premsa, que “funcionar és possible”. Però també va alertar que era el pitjor moment econòmic del darrer mig segle, i que condemnar el Govern a treballar amb les dotzenes parts dels comptes d’enguany tindria conseqüències greus, com ara “la contracció de l’activitat econòmica”. Concretament, el cap de Govern va parlar de la congelació total de 45 milions previstos al capítol d’inversions, ja que el treball amb dotzenes parts només permet executar despeses de funcionament. Entre altres aspectes, el líder socialdemòcrata va destacar “les obres de la nova seu del Consell” (9,8 milions), l’execució de “diverses obres públiques” (11 milions) i reformes de l’hospital (3 milions) com a inversions que hauran d’aturar-se. Tot això, amb la conseqüència que les empreses adjudicatàries de l’obra pública es quedarien sense la feina.

Un altre aspecte important que segons Bartumeu quedarà bloquejat és el desenvolupament de les noves prestacions socials que havia d’oferir la nova Llei de la CASS, i bona part de la nova despesa que havia de tenir el centre sociosanitari El Cedre. A banda, el líder del PS considera que no tenir pressupost comporta una incertesa política “temerària i absolutament radical”.

MOLTS RETRETS A APC I ALGUN A CR

El cap de Govern no va dubtar a l’hora de responsabilitzar pràcticament del tot Andorra pel Canvi de la situació. “Fer funcionar el Govern amb dotzenes parts en les circumstàncies de crisi actuals i amb un deute que s’està eternitzant és una irresponsabilitat”, i a més, una mostra de “desconeixement absolut de la realitat i de les institucions”, va afirmar Bartumeu, per afegir-hi que “no s’ha respectat el joc democràtic. Ja estàvem disposats a cedir una part, però només es pretén fer saltar el Govern i sabotejar les institucions”. I va culminar les crítiques tot etzibant a Eusebi Nomen que ni tan sols havia llegit el projecte de pressupost.

Bartumeu es va referir a Coalició Reformista de manera menys contundent i va recordar que “encara no han respost” a l’oferta de pacte d’Estat que va llançar públicament als centreliberals. Però es va referir a un cert ambient “neoliberal” que, segons Bartumeu, es respira darrerament al Consell, “que vol bloquejar les qüestions socials”.

pdf3.jpg