El pressupost no retalla en educació

Autor: susanna vela
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Desembre de 2009

Llegir un pressupost no és una tasca fàcil, de vegades és fins i tot farragosa. En qualsevol cas, i per no donar informacions errònies, el ministeri d’Educació i Cultura no té cap tipus d’inconvenient a fer els aclariments que es creguin oportuns.

Creiem que és vital contrastar informacions com les aparegudes dilluns passat per no donar una imatge distorsionada de la realitat. Alguns aclariments a temps poden contribuir a garantir el rigor i la veracitat informatives.

Vista la informació publicada recentment en la premsa del país i que exposava literalment que “la partida pressupostària del projecte de llei de pressupost de l’Estat per a l’exercici 2010 destinada a infraestructures escolars s’ha reduït ostensiblement respecte de la d’enguany. I és que en l’exercici 2009 es preveia una quantia de 5,53 milions d’euros que per al proper s’ha vist limitada a 1,71 milions”.

El ministeri d’Educació i Cultura vol aclarir els següents extrems:

Pel que fa a infraestructures escolars, la partida pressupostària per al 2009 era, efectivament, de 5,53 milions d’euros, 3 milions dels quals destinats al pagament de la darrera fase del centre de segona ensenyança de la Vall d’Orient, plurianual que s’originà el 2005. En l’actual projecte de llei de pressupost de l’Estat per a l’exercici 2010 hi ha prevista, certament, una suma d’1,71 milions d’euros, d’una banda. A més a més, a aquests 1,71 milions d’euros cal afegir la previsió de 3 milions d’euros més en concepte de plurianuals no liquidats. Això suma, per tant, una previsió total de 4,71 milions d’euros (no 1,71) per a inversions en infraestructures destinades a nous centres escolars per a l’exercici 2010.

Pel que fa a l’elaboració del projecte de llei de pressupost de l’Estat per a l’exercici 2010 en l’àmbit de l’educació, cal precisar que s’ha tingut en compte dos criteris essencials. D’una banda, respondre a les necessitats actuals de la societat establint un ordre de prioritats vinculat als projectes, als nous objectius i a les noves polítiques que cal desenvolupar. De l’altra, replantejar de manera exhaustiva totes les partides de despesa amb l’objectiu d’ajustar-se a la necessitat i la conveniència de cada partida. Aquests dos criteris contrasten molt significativament amb la pràctica habitual en exercicis pressupostaris anteriors, en què es preveien projectes que mai s’arribaven a implementar per no ser necessaris o perquè les partides de despesa no s’ajustaven a la necessitat real o a la conveniència. És de coneixement públic que aquest va ser el cas tant de les infraestructures previstes a Prats del Riu (indret situat, incidentalment, a la parròquia de Sant Julià de Lòria i no a Canillo, com apuntava el Diari d’Andorra), com a les Molleres, a la parròquia d’Escaldes- Engordany.

pdf3.jpg