López prepara per al gener una projecció d’ingressos i despeses

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Desembre de 2009

La Taula de Fiscalitat, emmarcada dins els grups de treball per al Desenvolupament Econòmic liderades pel Govern socialdemòcrata, es va reunir ahir per segon cop, avançant en la concreció de les propostes després que en la primera de les trobades el ministre d’Economia i Finances, Pere López, exposés la fesomia de la reforma legislativa que ja s’ha iniciat a través de a la iniciativa parlamentària.

Després que els representants dels diferents actors socioeconòmics del Principat expressessin la preocupació per la dinàmica de l’economia a causa de la crisi, tant internacional com interna i estructural, i la manera com el nou marc impositiu, de cotitzacions i d’inversions estrangeres afectarà els sectors del país, López es va comprometre, segons fonts consultades que van ser presents a la reunió, a realitzar cap al gener un quadre de projecció macroeconòmica d’ingressos i despeses de l’Estat.

Aquest estudi tindria en compte un període d’entre tres i quatre anys i contemplaria tant les partides que el Principat podrà recaptar amb el nou marc impositiu i una regulació favorable a la inversió estrangera com les despeses que el ministeri preveu a mig termini. Tot plegat possibilitarà la previsió suficient per consolidar unes conclusions no vinculants a la Taula de Fiscalitat. El compromís de López va ser valorat positivament a la sessió, segons les fonts consultades.

L’ESTUDI JA S’HA ENTREGAT

D’altra banda, mentre la macroprojecció delimitarà el marc per al posicionament dels integrants de la Taula, l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) continuava sent a dia d’ahir una incògnita, almenys pel que fa al percentatge que es podria aplicar. El que sí s’ha fet ja és el pas endavant per part de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, amb l’entrega de l’estudi per concretar un tipus d’IVA, el resultat definitiu del qual encara no ha transcendit.

Des de la Cambra, ahir no es va concretar tampoc quan serà de domini públic la conclusió a què s’ha arribat després del treball i l’anàlisi amb els diferents empresaris del país. Segons representants a la trobada d’ahir, a partir d’ara el Govern continuarà projectant l’IVA del futur i, ja de cara a la pròxima trobada de la Taula de Fiscalitat, entre final de gener i principi del febrer, hi haurà cert retorn envers els actors presents.

ALTRES COMPROMISOS

Finalment, a l’ordre del dia de la sessió també hi figurava un apartat en què López va donar comptes de la marxa dels tres projectes de llei a tràmit parlamentari –l’impost de societats, l’impost sobre la renda de les activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents– que ja recollia aportacions de la Cambra de Comerç i de la CEA, entre altres organitzacions. El ministre d’Economia i Finances va comprometre’s també ahir a agilitzar les tramitacions duaneres i a reformar la Llei d’inversió estrangera com a passos que, en definitiva, hauran de tornar a dotar Andorra de les eines suficients per superar amb èxit la crisi.

pdf3.jpg