Una auditoria avaluarà les obres del Dos Valires

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Desembre de 2009

El Consell de Ministres va decidir ahir que l’UTE adjudicatària del túnel dels Dos Valires es faci càrrec dels honoraris d’una empresa independent, que haurà de verificar la qualitat de l’obra executada.

A partir de l’informe d’aquesta empresa, l’Executiu decidirà la continuïtat del conjunt de les obres. Igualment, el Govern autoritza que, a partir del dia 9 d’aquest mes, es duguin a terme els treballs necessaris per consolidar i assegurar els trams realitzats o que es troben a mig fer, amb l’objectiu d’evitar que les inclemències del temps puguin malmetre allò que ja està construït.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir les conclusions del Consell de Ministres en relació amb la reunió que havia mantingut, dijous de la setmana passada, amb el president de Dragados, empresa líder de l’UTE que executa el Dos Valires. De fet, la conclusió més important és que el Govern requerirà que l’UTE pagui els honoraris d’una empresa consultora independent, que haurà de fer una auditoria sobre la qualitat de les obres. Bartumeu no va avançar el nom de l’empresa proposada, però va assenyalar que és una firma amb “experiència internacional en aquest camp”.

De la reunió amb Marcelino Fernández, Bartumeu va destacar que l’actitud del president de Dragados va ser correcta i responsable. Fernández s’hauria mostrat predisposat a fer tot el possible per tal que el procés de revisió de les obres es produís amb celeritat i garanties de qualitat. Bartumeu, de la seva banda, espera que l’informe verifiqui l’obra executada i aclareixi si, darrere de l’esfondrament del 7 de novembre, hi ha un error d’enginyeria que afecti el conjunt de l’obra o no.

El cap de l’Executiu espera rebre l’informe de l’auditoria externa “en unes setmanes”, encara que no va poder fixar una data concreta. Segons Bartumeu, “tant el Govern com l’UTE compartim el mateix desig, i és que puguem disposar d’aquest informe el més aviat possible, però els tècnics volen assegurar-se del resultat de la seva feina i, per tant, no donen calendaris”.

D’entrada, i quan encara s’està en espera d’aquest informe, el Govern no es planteja en absolut la possibilitat que el projecte del túnel del Dos Valires no es pugui arribar a executar tal com s’havia previst inicialment.

Pel que fa als treballs que es podran emprendre a partir del dia 9 de desembre, Bartumeu va aclarir que es tracta només d’aquells punts que “es trobaven en una etapa intermèdia quan es va produir l’accident”. Amb la proximitat de l’hivern, l’Executiu ha valorat la necessitat de “consolidar i assegurar la durabilitat del que ja està fet”.

FONS PER A LES FAMÍLIES

La Batllia ha obtingut un fons de part de l’UTE per garantir la provisió econòmica de les famílies afectades per la tragèdia de la Massana. Així ho va explicar Bartumeu, que no va voler entrar en detalls sobre la quantitat d’aquest fons perquè no és competència del Govern.

pdf3.jpg