El Govern aprova les lleis bancàries per internacionalitzar el sector

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Desembre de 2009

El Consell de Ministres va donar ahir llum verd a dos projectes de llei claus per al creixement del sector bancari: el del règim jurídic de les entitats bancàries i dels règim administratiu bàsic de les entitats operatives del sistema financer i el del règim jurídic de les entitats financeres d’inversió i de les societats gestores d’organismes d’inversió col.lectiva.

Tots dos textos homologuen la normativa bancària amb els estàndards europeus i internacionals i, segons el ministre d’Economia i Finances, Pere López, són “de vital importància” per a la internacionalització del sector financer.

Els projectes de llei aprovats ahir adapten a Andorra el contingut de la directiva de la Unió Europea sobre instruments de mercats financers, popularment més coneguda com a MiFID. La part més destacable, pel que fa a la internacionalització de la banca, és la de la supervisió bancària en base consolidada. Un cop aquests projectes de llei siguin aprovats pel Consell General, l’INAF podrà firmar convenis de col.laboració amb altres organismes supervisors, com per exemple el Banc d’Espanya, que permetran supervisar l’activitat exterior de la banca andorrana, així com la de bancs del Principat, el capital de les quals estigui participat per entitats financeres estrangeres.

De fet, cada cop són més nombrosos els països que exigeixen l’adhesió als estàndards internacionals de supervisió bancària per permetre a entitats estrangeres operar dins la seva jurisdicció. És per això que López va qualificar d'”absolutament imprescindible” complir amb aquests estàndards per “expandir la seva activitat la dels bancs a l’exterior”. Segons el ministre, sense una regulació bancària homologada, la internacionalització del sector seria en alguns casos molt difícil i en d’altres, impossible.

Per tot plegat, el ministre de Finances va apel.lar a la responsabilitat dels grups parlamentaris per assegurar que la nova regulació sigui “aprovada el més aviat possible”. De fet, López va recordar que l’anterior Executiu liberal “ja havia enviat un d’aquests projectes de llei al Consell General, però ho va fer a final de l’any passat, quan ja era impossible aprovar-lo”. Ara, el Govern socialdemòcrata ha recuperat alguns dels textos i hi ha incorporat algunes modificacions fruit de les converses que l’INAF ha mantingut darrerament amb el Banc d’Espanya sobre la supervisió bancària.

A més de regular la supervisió en base consolidada, els projectes de llei aprovats ahir també inclouen normatives de protecció dels clients i de protecció dels inversors.

LIMITAT A EFECTES FINANCERS

Els acords de supervisió que l’INAF podrà signar amb altres organismes reguladors, com ara el Banc d’Espanya, impliquen l’intercanvi d’informació sobre les entitats bancàries. En la majoria dels casos es tracta d’informacions sobre les ràtios de solvència i altres dades no personalitzades que permetin efectuar un control dels riscos. Tot i així, els acords poden permetre l’intercanvi d’informacions referides a clients sota determinades, intercanvi sempre subjecte a determinades condicions.

En qualsevol cas, el titular d’Economia i Finances va deixar clar ahir que les dades objecte de la transmissió només poden ser emprades amb finalitats financeres, això és per supervisar i controlar els riscos del sistema, però no per lluitar contra l’evasió fiscal.

pdf3.jpg