El posicionament com a destinació turística i la diversificació econòmica, prioritats del Govern

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2009

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va exposar ahir les prioritats i estratègies a seguir en matèria econòmica i turística davant la comissió legislativa d’Economia.

En resum, les principals prioritats són la de diversificar l’economia i de posicionar clarament Andorra entre les destinacions turístiques. Però per aconseguir això, primer cal, en un cas, establir el marc fiscal i donar seguretat jurídica a la potencial inversió estrangera, i en l’altre, tenir estadístiques fiables sobre el turisme del país.

En el vessant de l’economia, i deixant de banda el requisit previ, López va explicar les actuacions presents i futures, i que emanen de les taules de desenvolupament econòmic creades amb la «voluntat de marcar prioritats en el futur econòmic i social». D’aquestes taules es desprèn la preocupació per retenir i atreure talent, i per respondre- hi, el Govern treballa en la definició d’un parc tecnològic per potenciar la innovació i el coneixement, factors i objectius estratègics pel ministeri d’Economia. López va avançar que es podria preveure una partida per al seu desenvolupament en el pressupost del 2011. Un altre objectiu prioritari és l’elaboració de la Llei del Comerç, que es vol iniciar a principis del 2010, un cop s’hagi modificat la Llei de protecció del consumidor. López també va parlar sobre el paper que ha de jugar la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), que s’haurà d’orientar més a impulsar la internacionalització de les empreses del país.

D’altra banda, el ministre d’Economia i Finances va explicar que un altre element prioritari pel desenvolupament econòmic és l’establiment d’un marc legal per potenciar les energies renovables i destinar els recursos que ara es transfereixen a l’exterior per adquirir energia reverteixin a l’interior del país.En aquest àmbit, s’ha previst una partida de fins a 200.000 euros per subvencionar la instal·lació d’aquestes energies verdes, i també es faran auditories energètiques als edificis administratius per afavorir l’estalvi.

L’altre gran àmbit del qual Pere López va exposar les grans línies estratègiques és el turisme. En aquest punt, la prioritat és establir un Observatori Turístic per tenir estadístiques fiables a partir de les quals establir les estratègies i objectius. A part d’això, l’altra gran prioritat és el posicionament d’Andorra com a destinació turística. Així, López va incidir en la importància de promoure la marca Pirineus o de ser presents a l’aeroport de Lleida-Alguaire, perquè d’un percentatge dels turistes que hi aterrin se’n beneficiarà Andorra. Així mateix, López confia que l’aeroport servirà per «obrir noves vies de comunicació» amb nous mercats. També en relació al posicionament de la destinació, el ministre de Turisme va comentar que cal dinamitzar les oficines d’informació ubicades a l’estranger, ja que el retorn que se n’espera és «insuficient». D’altra banda, també s’està treballant en l’adaptació a nivell legal de la classificació d’allotjaments turístics, que es vol tenir enllestida a mitjans del 2010, i que haurà d’incloure els edificis que acullin el turisme rural.

pdf3.jpg