Signat el segon dels tres acords de “qualitat”

Autor: redacció
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 1 de Desembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir a la tarda amb el primer ministre de la República de Portugal, José Sócrates, per culminar la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació, el novè que firma l’executiu del PS.

Només en queden tres per complir els requisits que exigeix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i abandonar per tant la llista “grisa fosca” de paradisos fiscals. Bartumeu va assenyalar que el text rubricat ahir a Estoril, en el marc de la dinovena Cimera iberoamericana, és un dels tres “acords de qualitat que ens exigia l’OCDE”.

El primer va ser el que ja es va tancar amb França, en presència del ministre de Finances gal, Eric Woerth. El tercer haurà de ser el que es firmarà amb Espanya, que tal com va indicar l’executiu, “ja està tancat”. De fet, el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, era un dels assistents a la trobada d’Estoril, i segons fonts del Govern, va reunir-se diverses vegades amb el líder de l’executiu. Entre altres coses, li va comunicar que el Principat “està en la bona via”.

La signatura amb Espanya
Tal com ja va avançar Jaume Bartumeu, el text subscrit amb Portugal inclou un memoràndum d’entesa per a un futur conveni que eviti la doble imposició, un cop el Govern hagi acabat la reforma fiscal.

A causa que l’acord més rellevant que queda actualment és amb el veí del sud, Jaume Bartumeu també va aprofitar l’assistència a la cimera per dialogar amb el president de l’executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Bartumeu es va trobar amb ell a Lisboa, en un sopar que va presidir el mateix Sócrates. En la conversa, Zapatero va garantir a Bartumeu que el text se signaria a Madrid en el decurs de les properes setmanes. Un comunicat del Govern va precisar que només falta ajustar les agendes de les autoritats dels dos països. Cal assenyalar que el cap de Govern s’ha entrevistat amb altres líders polítics del món, com ara el president del Brasil, Luis Ignacio Lula da Silva.

PARAULES DE RECORD PER A LES VÍCTIMES DEL TÚNEL DURANT EL DISCURS

El conveni d’intercanvi de dades d’informació fiscal va tenir lloc durant la dinovena edició de la cimera iberoamericana, on estaven representats tots els caps d’Estat i de Govern dels països que en formen part. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va iniciar el discurs amb paraules de record per a les cinc víctimes mortals de l’accident de la boca oest del túnel dels Dos Valires, que va tenir lloc el set de novembre passat. Bartumeu va recordar que “van perdre la vida treballant per construir un futur millor per al nostre país”, i que la contribució del poble portuguès a l’An-dorra moderna “és inqüestionable”. El líder de l’executiu també va donar suport inequívoc al país lusità en les aspiracions d’esdevenir un dels membres no permanents al consell de seguretat de les Nacions Unides. Posteriorment, Bartumeu va defensar les iniciatives engegades pel govern que lidera i el model de societat del coneixement que es promou des de l’executiu socialdemòcrata. Així, va assenyalar l’educació com un dels pilars fonamentals, i va posar com a exemple “l’àmplia política de beques per poder estudiar a universitats europees”. També va ressaltar els programes de cooperació que s’han impulsat a tretze estats d’Amèrica Llatina, i va destacar la solidaritat del Principat, posant com a exemple la darrera ajuda humanitària aprovada pel consell de ministres. Es tracta de la partida de 15.000 euros que es va destinar al Salvador, per pal·liar els efectes de l’huracà Ida.

pdf3.jpg