Signat l’acord fiscal amb Portugal amb la vista posada en Espanya

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 1 de Desembre de 2009

Andorra va firmar ahir el novè acord d’intercanvi d’informacions fiscals, aquest cop amb Portugal. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el primer ministre portuguès, José Sócrates, van signar l’acord aprofitant la coincidència a la 19a Cimera Iberoamericana que aquests dies se celebra a la localitat lusa d’Estoril. En les properes setmanes Andorra firmarà l’acord amb Espanya.

El Govern va definir ahir l’acord amb Portugal com “el segon dels tres convenis de qualitat” que Andorra té previst firmar seguint les directrius de l’OCDE; el primer va ser l’acord amb França, signat a final d’estiu. L’acord amb Portugal, seguint el model de la resta de convenis que ha tancat el Principat, porta incorporat un memoràndum que permetrà a Andorra l’establiment futur d’un conveni per evitar la doble imposició tan bon punt el Principat tingui enllestida una fiscalitat interna homologable.

Segons van informar ahir des de l’Executiu, Bartumeu va aprofitar l’assistència a la cimera per mantenir una llarga conversa amb el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Ambdós mandataris van coincidir en el sopar inaugural de la cimera de diumenge al vespre. El president espanyol va avançar que en les properes setmanes, l’acord d’intercanvi d’informació fiscal entre Espanya i Andorra serà firmat a Madrid.

Amb el de Portugal ja són nou els acords fiscals firmats dels 12 que Andorra necessita per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE. Els altres vuit convenis són els signats amb Àustria, Mònaco, San Marino, Liechtenstein, França, Bèlgica, Països Baixos i l’Argentina.

“EN LA BONA VIA”
També durant la celebració de la Cimera Iberoamericana, Bartumeu va tenir ocasió de mantenir dues llargues converses amb el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, que va acudir a Estoril com a convidat. El cap de Govern i Gurría van parlar sobre els avenços realitzats pel Principat des de l’aprovació de la Llei d’intercanvi d’informacions fiscals a principi de setembre. En aquest sentit, el secretari general de l’OCDE va confirmar a Bartumeu que Andorra està “en la bona via” per sortir de la llista grisa i per passar a ser considerat un país cooperant a tots els efectes. Gurría es va referir especialment als “acords de qualitat” que el Principat ja ha firmat amb França i Portugal i que signarà en breu amb Espanya.

pdf3.jpg