Bartumeu elogia la contribució portuguesa a l’Andorra moderna

Autor:
Font: El periòdic d'Andorra
Publicat el: 1 de Desembre de 2009

El discurs del cap de Govern, Jaume Bartumeu, a la 19a Cimera Iberoamericana que se celebra aquests dies a la localitat d’Estoril, a les rodalies de Lisboa, va estar ple de referències a les relacions lusoandorranes. Bartumeu va elogiar el paper dels portuguesos en la construcció i el desenvolupament d’Andorra.

Només començar el discurs, el cap de Govern es va referir als cinc treballadors d’origen portuguès morts en l’accident del viaducte d’enllaç amb el túnel dels Dos Valires el 7 de novembre. “Van perdre la vida treballant per construir un futur millor per al nostre país”, va afirmar Bartumeu davant dels caps d’Estat i de Govern iberoamericans, entre ells el president de la República, Anival Cavaco Silva, i el primer ministre portuguès, José Sócrates.

La contribució del poble portuguès a la construcció i a l’evolució de l’Andorra moderna és inqüestionable”, va afirmar el cap de Govern, que va emmarcar les relacions amb Portugal en el sentit europeista de la seva política. Per tot plegat, Bartumeu va anticipar ahir que Andorra donarà suport a la candidatura portuguesa a un membre no permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Després de la sessió plenària del matí i de firmar l’acord d’intercanvi d’informacions fiscals amb Portugal a la tarda, Bartumeu va participar al vespre al sopar oficial ofert per Cavaco Silva i la seva esposa al Palau Nacional d’Ajuda. La cimera es clou avui amb una nova sessió plenària.

COOPERACIÓ
Aquesta edició de la Cimera Iberoamericana se centra en el desenvolupament tecnològic, posant especial èmfasi en la implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TICs) i en el creixement sostenible.

A més, Bartumeu va detallar la política de cooperació del Principat amb diferents països llatinoamericans, com a mostra dels llaços que uneixen Andorra amb la regió. En aquest sentit, el cap de Govern es va referir als programes de cooperació que el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació executa a Guatemala, el Salvador, Equador, Bolívia, la República Dominicana, el Perú, Nicaragua, Hondures, Cuba, Costa Rica, l’Argentina, Mèxic i Xile. Com a exemple recent, va citar l’ajuda aprovada pel Consell de Ministres per pal.liar els efectes de la catàstrofe humanitària salvadorenya.

pdf3.jpg