Millores reals en el calendari laboral

Autor: rossend areny
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 de Desembre de 2009

Després d’escoltar el parer de tots els sectors implicats, treballadors i empresaris, el Govern d’Andorra ha fet una primera passa per millorar l’estat del benestar: decretar que l’1 de Maig sigui considerat festiu a partir d’ara. I aquesta decisió no entra en contradicció amb aquell sentiment que ens movia, durant anys, en les manifestacions de l’u de maig, ans al contrari. Si analitzem objectivament les dades, ens adonarem que l’any vinent tindrem cinc dies festius, enlloc de quatre, quatre dels quals seran d’obligat tancament. Han estat només tres els dies en què s’han abaixat les persianes dels comerços aquest any.

Però l’actual conjuntura ha fet que el Govern decidís no decretar l’u de maig d’obligat tancament de cara a l’any vinent, ja que coincideix en cap de setmana. L’afany de governar per al conjunt de la societat andorrana, tant per als treballadors com per als empresaris, farà que aquells que es vegin obligats a treballar en aquesta data, siguin recompensats econòmicament amb la remuneració doble d’aquell dia o amb el doble de temps de descans. Hi ha mecanismes per vetllar que així sigui.

ÉS CERT que la data de l’u de maig du una càrrega simbòlica important i representa, per a la gran majoria, els drets i les llibertats de la classe treballadora. Però fent prova del més absolut pragmatisme, adonem-nos que resulta molt més útil, tot i que no tan simbòlic, que durant l’any vinent hi haurà 102 dies en els quals els comerços podran romandre oberts fins a les nou del vespre, 17 menys que aquest any, i que, també durant l’any que ve els comerços hauran de tancar deu diumenges a partir de les dues del migdia. Veure una família al complet gaudir d’una tarda de diumenge al cinema o al parc, ha de deixar de ser una raresa. L’objectiu d’aquestes mesures no és altre que fomentar la conciliació de la vida familiar i la vida laboral, aspecte contemplat en el nostre programa electoral i reclamat per la societat andorrana, una societat que comença a assumir que es mereix polítiques socials, així com drets laborals. Uns drets que treballarem perquè quedin recollits, a través dels convenis col.lectius, en el si de la Llei de llibertat sindical. Però no volem que aquestes propostes siguin l’únic testimoni de la nostra voluntat de vetllar pels drets i el benestar del conjunt de la nostra societat.

El Partit Socialdemòcrata, a través del Govern, treballarà perquè, any rere any, puguem donar resposta cada cop més a les necessitats del treballador, i especialment en el moment on l’anhelada recuperació econòmica comenci a treure el cap. Però avui no hem de permetre que la més que legítima defensa de la festivitat de l’u de maig resti importància a les moltes situacions d’injustícia que pateixen els treballadors d’Andorra. Hem de fer que no quedin amagades al darrere d’un debat sobre un dia festiu.

Actes i no paraules, decisions útils contra situacions injustes, reconeixement dels drets dels uns i dels altres, cop de mà als que amb les seves empreses han de fomentar la prosperitat d’Andorra, i cop de mà als que es lleven cada matí per construir Andorra amb la seva feina. Però cal treballar per a l’estabilitat, des de la responsabilitat política de tots els partits. Només amb aquest clima d’entesa responsable, de reconeixement de les vertaderes prioritats d’Andorra, podrem sortir del pou al més aviat possible.

pdf2