El Govern manté aturada l’obra dels Dos Valires fins a escoltar Dragados

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 de Novembre de 2009

El consell de ministres va acordar ahir mantenir aturades les obres de construcció del pont del túnel dels Dos Valires, que van ser l’escenari, fa vint dies, del gravíssim accident laboral en què van morir cinc operaris. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va in formar ahir de l’acord.

I va assegurar que no es volen adoptar “decisions precipitades perquè el mal ja està fet”. Una de les parts que es vol escoltar és la de l’empresa espanyola Dragados, ànima de l’UTE adjudicatària. Segons Bartumeu, el màxim accionista de la companyia, Florentino Pérez, va sol·licitar poder reunir-se amb els responsables governamentals. I avui el cap de l’executiu rebrà el president de Dragados, Marcelino Fernández.

Més enllà d’escoltar el parer de l’empresa, el Govern continua analitzant els cinc informes que ja ha rebut sobre l’accident. Però Bartumeu es va estimar més no avançar si hi ha coincidències entre els diferents estudis o quines són les línies de responsabilitat que apuntarien. Sí que va admetre que un dels informes “que més esperem” és el que estan elaborant tres enginyers per encàrrec de la Batllia. Justament, “per conèixer el desenvolupament” dels avenços de la instrucció judicial, l’executiu va decidir ahir, vist l’interès de l’Estat en l’obra, personar-se com a part en el cas. Tot i això, Bartumeu va gairebé descartar que l’executiu acabi formulant una acusació particular contra els eventuals responsables del succés. “A la vista del que digui l’informe [judicial] decidirem si ens mantenim en la situació que és la normal i la que crec que és en la que ens hauríem de mantenir com a Govern”, va afirmar Bartumeu.

FISCALIA GENERAL

El màxim responsable de l’executiu va recordar que la situació normal, com ell la va definir, és que sigui la Fiscalia general la que exerceixi l’acusació pública com a “representant de l’Estat”. I, en conseqüència, “hauria de passar una cosa molt estranya perquè decidíssim participar com a acusació particular”. Bartumeu va recordar que més enllà dels informes empresarials o judicials, el Govern treballa en el seu. “El nostre servei d’inspecció de treball farà el seu informe”, va dir.

EXPEDIENT

El cap de Govern també va anunciar que en la reunió del gabinet ministerial s’havia acordat desestimar un recurs, justament presentat per l’UTE Boca Oest del túnel dels Dos Valires contra la sanció administrativa imposada ar – ran de l’anterior accident laboral mortal a l’obra, en què un obrer va caure, el 29 d’abril, des de la plataforma. L’UTE va recórrer contra la sanció governamental al·legant que no hi havia responsabilitat penal del grup empresarial vista la negligència amb què hauria actuat el treballador. No obstant això, Bartumeu va afirmar que els inspectors havien detectat mancances en les mesures de seguretat laboral. I s’imposa una multa de cinc mil euros per una infracció greu.

pdf3.jpg