Òscar Ribas avisa dels reptes que ha d’afrontar el comerç

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 de Novembre de 2009

L’excap de Govern Òscar Ribas va advertir que en un futur proper el comerç esdevindrà el principal sector econòmic del país, per davant del financer, però que necessitarà el desenvolupament d’altres “motors auxiliars” com a noves modalitats turístiques.

L’actual ambaixador extraordinari per a les relacions amb la Unió Europea, que també va advertir dels reptes que suposarà l’adaptació a l’entorn internacional, va expressar aquesta opinió durant la taula rodona que, sota el títol, Oportunitats i reptes per al sector del comerç, va celebrar-se a Crèdit Centre, organitzada per Crèdit Andorrà i el Cercle Euram d’Andorra. L’acte va comptar també amb la participació del president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, i dels regidors de Comerç de Barcelona, Jordi Portabella, i Benidorm, Eliseo Yus.

Ribas va apuntar que el sector es troba ara amb la necessitat de “canviar les variables que van fer creïble el vell model”, un procés “del dia a dia, sense pressa però sense pausa”. Per l’excap de Govern, això provocarà que el comerç “es converteixi en el motor principal de la nostra economia però també que necessiti que “es desenvolupin sectors alternatius, com ara el turisme de natura, de negocis, de cultura i, per què no, el de salut”.

A aquest repte se n’hi sumaran d’altres, segons Ribas, que es va mostrar contrari “als grans parcs temàtics”. Entre els més importants, l’ambaixador davant la Unió Europea va destacar la necessitat d’afrontar l’increment de la pressió fiscal que pot provocar l’elevat deute públic i l’adaptació a la pressió legislativa que pot venir de l’exterior si els comerços es volen “adaptar a l’entorn internacional”.

El col·loqui va continuar amb les ponència de Marc Pantebre, durant la qual va reiterar les seves crítiques al decret d’horaris comercials per al 2010, publicat tot just ahir al BOPA. “El calendari crea confusió al consumidor i desconcert al turista. Tancar deu diumenges a la tarda perjudica la imatge del país i no ajuda a reactivar l’economia”, va apuntar el president de la Cambra.

EXEMPLES POSSIBLES

De la seva banda, Portabella i Yus van explicar el model per al comerç que els respectius ajuntaments han aplicat a Barcelona i Benidorm. Entre els punts clau van destacar la necessitat de col·laboració entre el sector públic i el privat. A més, el polític català va expressar la seva opinió sobre la llibertat d’horaris comercials. “És un tema seriós que determina l’estructura del sector. S’han d’adaptar a les circumstàncies”, va apuntar el regidor barceloní, que va advertir, però, que “està demostrat que no per obrir més hores la gent acaba gastant més diners”

pdf3.jpg